Οικολόγοι: Το έργο του κουρέα της Τρόικας

Το έργο του κουρέα της Τρόικας συνεχίζεται. Φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τρόικας και Κυβέρνησης για το περιβόητο κούρεμα έχουν κλειδώσει στο 47.5%. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τελικό ύψος της απομείωσης (κούρεμα) των καταθέσεων, αλλά και για το γεγονός ότι όλη αυτή η φημολογία κράτησε αρκετές μέρες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται περεταίρω σύγχυση και να διευρύνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης. Τη στιγμή που η οικονομία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, δεν πρέπει να γίνονται κινήσεις που θα επιδεινώνουν την κατάσταση των τραπεζών.

Αν εμπιστευτούμε τα σημερινά δημοσιεύματα – αφού δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση – γεννιούνται εύλογα ερωτήματα για τη στάση της Κυβέρνησης. Αφού το ύψος του «κουρέματος» δεν τη βρίσκει σύμφωνη, γιατί παρακολουθεί τις διεργασίες, με τα «χέρια δεμένα» χωρίς αντίδραση; Γιατί αφήνει να πληγεί περαιτέρω η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας; Γιατί δεν προωθήθηκε η πρόταση νόμου των Οικολόγων που καθιστούσε τον Υπουργό Οικονομικών «αρχή εξυγίανσης» και έσπαζε τη μονοκρατορία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας; Γιατί μεμψιμοιρεί και διοχετεύει στον τύπο τη δυσαρέσκεια της, γιατί ο διοικητής ενεργώντας ως μοναδική «αρχή εξυγίανσης» θα αποφασίσει το σαρωτικό κούρεμα των καταθέσεων; Την ίδια στάση ακολούθησε και η πλειοψηφία των κομμάτων, που ανέστειλε για τον Οκτώβρη την έγκριση της σχετικής νομοθετικής πρότασης των Οικολόγων. Η στάση αυτή μυρίζει υποκρισία και μη ανάληψη ευθύνης.

Ως Οικολόγοι θεωρούμε ποταπές και επικίνδυνες τις απαιτήσεις της Τρόικας και της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι απαράδεκτα ψηλό ένα κούρεμα καταθέσεων της τάξης του 47,5%.

Θεωρούμε απαράδεκτη την έλλειψη πληροφόρησης που επικρατεί για τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους ενημέρωση της Βουλής, των κομμάτων και των πολιτών. Φαίνεται ότι η τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων θα είναι μια ΑΠΟΤΥΧΙΑ και ένα ξεγέλασμα των καταθετών, διότι είναι χειρότερη από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Είναι αυτονόητο ότι όσο μεγαλύτερο κούρεμα υποστούν οι καταθέτες, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα και να αναδιπλωθεί η οικονομία του τόπου.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ