Οικολόγοι: Συνεχίζεται ο διασυρμός για τα «χρυσά διαβατήρια»

Συνεχίζεται ο διασυρμός, όμως οι διαδικασίες για τα «χρυσά διαβατήρια» προχωρούν με ρυθμούς χελώνας

Ακόμη μια σοβαρή υπόθεση παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε καταζητούμενο βλέπει το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, Βιετναμέζος επενδυτής, τη στιγμή που υπέβαλε αίτηση για πολιτογράφηση, καταζητείτο στη χώρα του για σοβαρή ποινική υπόθεση και εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. Όταν συνελήφθη και ήταν υπό κράτηση, η εξέταση της αίτησής του προχώρησε κανονικά! Η εν λόγω υπόθεση είναι μόλις μια από τις 100 και πλέον υποθέσεις, που καταγράφονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου.

Το γεγονός ότι οι διαδικασίες των ποινικών διώξεων για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων που αμαύρωσε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας κυλούν με ρυθμούς χελώνας αποδεικνύει την ολιγωρία της εκτελεστικής εξουσίας και των αρχών που συνεχίζουν ανενόχλητοι να συγκαλύπτουν ονόματα και καταστάσεις.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που τόλμησε να μιλήσει για αυτό το σκάνδαλο από το 2010, καταγγέλλει την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου για ολιγωρία.

Δεν φαίνεται να ενοχλούνται από τον συνεχή διασυρμό της χώρας και του λαού μας από το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Κανένας δεν έχει ακόμα υπολογίσει το κόστος για την κυπριακή οικονομία από την βαριά σκιά ανυποληψίας και αναξιοπιστίας που καλύπτει όλους μας. Ανυπολόγιστη είναι και η πολιτική ζημιά για τη χώρα αφού ακόμη και ο πρόεδρός της, παρουσιάζεται συχνά ως απευθείας εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο.

Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να αναλάβει έμπρακτα την ευθύνη και να προχωρήσει σε τομές που θα πείσουν εντός και εκτός χώρας ότι έχουμε αφήσει πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει τα μέγιστα αν η κυβέρνηση αντί να προβάλλει προσκόμματα, να προωθήσει αποφασιστικά τη διαλεύκανση των πολλών ύποπτων υποθέσεων, παρέχοντας όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στα αρμόδια όργανα της πολιτείας.