Οικολόγοι: Σαφείς ευθύνες σε τράπεζες και ελεγκτικούς θεσμούς

Με την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές τιμωρούνται αυτοί από τον πολιτικό κόσμο που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της Κύπρου και του λαού της, ενώ στηρίζονται αυτοί που πολέμησαν και θα πολεμήσουν για τα συμφέροντα του απλού κόσμου, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε εμπορικούς δρόμους της Λάρνακας ενόψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, ο κ. Περδίκης είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι μέσα από την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών, που δόθηκε και επίσημα στη δημοσιότητα και μπορούμε να την σχολιάσουμε χωρίς να κατηγορηθούμε για διαρροή, προκύπτουν οι σαφείς ευθύνες του τραπεζικού συστήματος και των ελεγκτικών θεσμών».

Πρόσθεσε ότι μέσα από την έκθεση «προκύπτουν επίσης και οι τεράστιες ευθύνες του πολιτικού συστήματος που δεν κατάφερε να ελέγξει αυτή την κραιπάλη που οδήγησε τελικά στην καταστροφή της οικονομίας και επηρέασε τον κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Οι πολιτικοί, συνέχισε, «ας μην προσπαθήσουν να εκφύγουν των ευθυνών τους. Μεγάλες ευθύνες στους τραπεζικούς, μεγάλες ευθύνες στην τραπεζική ολιγαρχία, μεγάλες ευθύνες σε ξένους και ημεδαπούς που κατέστρεψαν τις τράπεζες αλλά και μεγάλες οι ευθύνες των πολιτικών».

Αναφέροντας ότι στην έκθεση «κάποια πράγματα αποκρύβονται», ο κ. Περδίκης είπε πως «εμείς, όπως υποσχεθήκαμε, από τη Δευτέρα ξεκινούμε την παρουσίαση όσων στοιχείων λείπουν από την έκθεση και τα κατέχουμε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο λαός που κουρεύτηκε, που τον έκλεψαν, που τον έχουν στείλει στην ανεργία και τη δυστυχία, δικαιούται τουλάχιστον να ξέρει ποιοι ευθύνονται γι` αυτό και ποιοι εκείνες τις κρίσιμες ώρες κοίταξαν τον εαυτό τους και όχι το δημόσιο συμφέρον».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΓΓ των Οικολόγων είπε πως «βέβαια δεν θα περίμενε κανείς από μία έκθεση που έγραψαν οι πολιτικοί, να κατανέμονται ευθύνες στους πολιτικούς. Όμως οι πολίτες θα πρέπει να ξεχωρίσουν αυτούς που έχουν τις τεράστιες ευθύνες και αυτούς που προσπάθησαν μέσα από τους πολιτικούς να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί».

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων και ΕΔΕΚ, ανέφερε, «προσπαθήσαμε και χρειαζόμαστε τη στήριξη των πολιτών και στις ευρωεκλογές για να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη προστασία, για να απλώσουμε όσο πιο πολύ γίνεται ένα δίκτυο προστασίας για τον απλό πολίτη, για την πρώτη κατοικία, για τα εισοδήματα των πολιτών, για τα επιτόκια στις τράπεζες, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όλα αυτά μπορούν ακόμα να πολεμηθούν και να κερδηθούν εάν υποστηριχθεί η συνεργασία των Οικολόγων – ΕΔΕΚ».