Οικολόγοι: Προσοχή με το θέμα των υδρογονανθράκων, η Τουρκία δραστηριοποιείται επικίνδυνα

Η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της και υλοποιεί τις απειλές της σε σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόσφατα τουρκικό πολεμικό σκάφος παρεμπόδισε ιταλικό πλοίο το οποίο εκτελούσε εργασίες για την ΑΤΗΚ. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για το τι θα ακολουθήσει.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, αλλά και ασφαλείς πληροφορίες, η Τουρκία κινείται δραστήρια με στόχο την υπόσκαψη των σχεδίων για κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα των τουρκικών ενεργειών, η Noble φαίνεται να προσανατολίζεται προς τη λύση του αγωγού από το Ισραήλ σε συνεργασία με «γείτονες χώρες» φωτογραφίζοντας φυσικά την Τουρκία.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζουμε την ανησυχία μας αφού είναι φανερό ότι η Τουρκία εργάζεται ασταμάτητα σε διπλωματικό, στρατιωτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, για την εκπλήρωση των σχεδιασμών της. Φαίνεται να εργάζεται συντονισμένα προς όλα τα επίπεδα για να πετύχει τη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με το θέμα των υδρογονανθράκων και τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου, για εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.

Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προβεί σε κινήσεις αναχαίτισης της τουρκικής διπλωματίας. Τα Εθνικά θέματα είναι ύψιστης σημασία και δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται χάρη της οικονομικής κρίσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε θετική εξέλιξη την προσεχή συνάντηση των υπουργών ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στην Κύπρο την οποία και χαιρετίζουμε.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ