Οικολόγοι: Πολλά και δικαιολογημένα τα ερωτήματα για το πόρισμα Πασχαλίδη

Πολλά και δικαιολογημένα τα ερωτήματα για το πόρισμα Πασχαλίδη, αναφέρει σε ανακοίνωση το κίνημα Οικολόγων.

Πολλά και δικαιολογημένα ερωτηματικά απασχολούν την κοινωνία σχετικά με την ανακοίνωση για το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ερευνητή κ. Πασχαλίδη για την υπόθεση του Videogate.

Είναι δυστυχώς κοινή αποδοχή ότι με την ανακοίνωση υιοθετείται πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση για το πόρισμα Πασχαλίδη αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και καχυποψία, αφού μόλις πρόσφατα ο ίδιος έχει επαναδιοριστεί για τρίτη συνεχή θητεία ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Από την ανακοίνωση προκύπτουν επίσης πολλά ερωτηματικά σχετικά με την ταυτότητα εκείνων των προσώπων -που σύμφωνα με την ανακοίνωση- αποκόμισαν μεγάλο προσωπικό οικονομικό όφελος με “αερολογίες και φανφαρισμούς”.

Τίθεται το ερώτημα γιατί ο κ. Πασχαλίδης δεν εντόπισε πιθανότητα ποινικού αδικήματος, αφού η έννοια της Εμπορίας Επηρεασμού -κατά τον Περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικού) Νόμου 23(ΙΙΙ)/2000- περιλαμβάνει και την απλή υπόσχεση σε οποιονδήποτε για παροχή αθέμιτου πλεονεκτήματος προκειμένου να ασκήσει αθέμιτη επιρροή στη λήψη αποφάσεων μιας δημόσιας αρχής ή κρατικού αξιωματούχου. Σύμφωνα με την άποψη νομικών κύκλων, ακόμα και οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι “αερολογίες” -κατά το γράμμα του νόμου- μπορεί να θεωρηθούν ενδεχομένως “Εμπορία Επηρεασμού”.

Αναντίλεκτα, επιβάλλεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο του πορίσματος του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για να μπορέσει η κοινωνία να αποκτήσει πλήρη και αντικειμενική εικόνα για το πόρισμα.