Οργή και απογοήτευση προκαλεί η στάση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Σάββα Αγγελίδη, αναφέρουν μεταξύ άλλων το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Σάββα Αγγελίδη, αντί να αποτελέσει ευκαιρία για θεσμική αυτοκριτική και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, κατέληξε να ενισχύσει το κλίμα κοινωνικής οργής και βαθιάς απογοήτευσης.
Ο μέσος Κύπριος πολίτης ανέμενε, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, την ανοικτή επιστολή της γυναίκας που κατήγγειλε βιασμό από πολιτικό πρόσωπο, και την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, ότι ο κ. Αγγελίδης θα αναλάμβανε την ευθύνη που του αναλογεί και θα υπέβαλλε την παραίτησή του.
Αντιθέτως, επέλεξε να παραμείνει στη θέση του, προβαίνοντας σε δηλώσεις που εντείνουν το αίσθημα ατιμωρησίας και θεσμικού εφησυχασμού.
Η δήλωσή του πως η αναστολή της ποινικής διώξης στην εν λόγω υπόθεση έγινε «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», υποτιμά τη σημασία που έχει για τα θύματα σεξουαλικής βίας η εξάντληση όλων των νομικών δυνατοτήτων για την αναζήτηση δικαίου.
Αντί να στηρίξει την ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ο κ. Αγγελίδης επιλέγει να προτάξει τη θεωρητική «αρνητική εικόνα» που θα δημιουργούσε μια πιθανή απόρριψη της υπόθεσης, παραγνωρίζοντας πλήρως την ανάγκη για θεσμική διαφάνεια και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.
Η αναφορά του σε «λαϊκά δικαστήρια» και «πολιτικά κίνητρα» προσβάλλει τους πολίτες που δικαίως ζητούν απαντήσεις και υπευθυνότητα από τους θεσμούς. Η σύγκριση της υπόθεσης με άλλες υποθέσεις επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από την ούσια της: μια γυναίκα κατήγγειλε βιασμό από πολιτικό πρόσωπο και το σύστημα φάνηκε ανεπαρκές να στηρίξει την αναζήτηση δικαιοσύνης.
Η κοινωνία δεν ζητά εκδίκηση. Ζητά θεσμική ευθιξία, διαφάνεια και σεβασμό στα θύματα. Κι όσο οι αρμόδιοι αρνούνται να δουν «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», η φωνή της κοινωνίας θα δυναμώνει.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Γενική Εισαγγελία και όλους τους θεσμούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Η σιωπή δεν είναι ουδετερότητα. Είναι συνενοχή.