Οικολόγοι: Οι Δικαστές είναι υπεράνω της κρίσης;

Είναι με μεγάλη απογοήτευση που είδαμε την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων να ζητά αναβολή της συζήτησης της πρότασης νόμου που σκοπούσε την τροποποίηση της Δέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος και αφαιρούσε την πρόνοια που απαγορεύει την αλλαγή των όρων αντιμισθίας των δικαστών και των άλλων ανεξάρτητων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αφορμή αποτέλεσε η προκλητική δικαστική προσφυγή των δικαστών του τόπου στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου απαιτούσαν όπως κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση για αποκοπή στις απολαβές τους, παρά το ότι έγινε αντίστοιχη αποκοπή σε όλους τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους και κρατικούς αξιωματούχους. Ακόμη πιο προκλητική ήταν η στενή ερμηνεία του Συντάγματος από το Ανώτατο, που έκρινε ότι όντως ήταν αντισυνταγματική η μείωση των απολαβών και την έκρινε άκυρη.

Ανταποκρινόμενοι στο δικαιολογημένο έντονα αρνητικό λαϊκό αίσθημα που προκάλεσε αυτή η εξέλιξη, καταθέσαμε πρόταση νόμου για να διορθωθεί αυτή η συνταγματική στρέβλωση μια και καλή.

Όταν μάλιστα συζητήθηκε το θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών, τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της τροποποίησης, και μάλιστα υπέδειξαν ότι έπρεπε να γίνει αντίστοιχη νομοθετική αλλαγή και για την περίπτωση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Όταν λοιπόν διαφάνηκε στη σύσκεψη αρχηγών ότι τα 3 μεγάλα κόμματα υποστήριζαν την αναβολή συζήτησης του θέματος, εκπλαγήκαμε και αναζητήσαμε επεξήγηση για αυτήν την στροφή 180 μοιρών. Κατά την άποψη μας δεν δόθηκε ικανοποιητική απάντηση και καλούμε και δημόσια το ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, όπως τοποθετηθούν ξεκάθαρα γιατί ζήτησαν αναβολή συζήτησης του θέματος μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Τονίζουμε πως δεν θα θεωρήσουμε το θέμα λήξαν εάν διευθετηθεί η εθελοντική καταβολή ανάλογης εισφοράς με τους υπόλοιπους δημόσιους λειτουργούς από μέρους των δικαστών.

Θεωρούμε πως είναι θέμα αρχής η ισότιμη αντιμετώπιση ΟΛΩΝ των δημόσιων λειτουργών και εκλελεγμένων αξιωματούχων και δεν δεχόμαστε κάποια ελίτ να τυγχάνει διαφορετικής αντιμετώπισης. Δεν πρόκειται για εθελοντική εισφορά σε Ραδιομαραθώνιο, πρόκειται για εισφορά έκτακτης ανάγκης που απαιτήθηκε και εξασφαλίστηκε από όλους όσους πληρώνονται από τα δημόσια ταμεία και οι δικαστές έπρεπε να ντρέπονται για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την όλη υπόθεση.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ