Οικολόγοι: Να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σχέδια για δήθεν ενδιάμεση λύση

Οι πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να κινούνται δυναμικά προς επίτευξη μιας λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης στο Κυπριακό, πρέπει να ενεργοποιήσουν την Κυπριακή πολιτική ηγεσία και διπλωματία. Είναι φανερό ότι κάποιοι θέλουν να αφοπλίσουν την πρόταση για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και να μετατρέψουν μία πρόταση που θέτει την Τουρκία ενώπιων των ευθυνών της, σε ένα κακέκτυπο λύσης.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα. Πρέπει να απορριφθεί το έγγραφο Ντάουνερ και να επανέλθει το πλαίσιο των συνομιλιών που καθορίζει η συμφωνία Τάσσου – Ταλάτ και η επιστολή Γκαμπάρι. Η λεγόμενη «συμφωνία Γκαμπάρι», αποτελεί την τελευταία συμφωνημένη βάση και διαδικασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει να υποδειχθεί στις ΗΠΑ και σε όσους άλλους ενδιαφέρονται ότι μόνο η επαναφορά των συνομιλιών στο πλαίσιο της Συμφωνίας Γκαμπάρι, μπορεί να θεωρηθεί μία ασφαλής οδός επανέναρξη των συνομιλιών.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα ως Οικολόγοι απορρίπτουμε την επιστολή Έρογλου, η οποία στάληκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, γιατί περιλαμβάνει την αποδοχή του εγγράφου Ντάουνερ και επίσης περιλαμβάνει την πρόταση για πενταμερής διάσκεψη και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί ότι εμείς οι Ελληνοκύπριοι ως τα θύματα της κατοχής και της διαίρεσης του νησιού, βιαζόμαστε για λύση του Κυπριακού, νοουμένου ότι αυτή θα είναι στοιχειωδώς δίκαιη και βιώσιμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε υπέρ της ιδέας για ασφυκτικά και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Η εμπειρία απέδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι εκ του πονηρού και οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Αν θέλουν λύση του Κυπριακού πρέπει πρώτα να «τιμωρήσουν» την Τουρκία γιατί «πάγωσε» τις διαπραγματεύσεις για πάνω από ένα χρόνο.

Θα πρέπει να μην ξεχνάει κανείς – και είναι καθήκον μας να τους το θυμίζουμε – ότι αυτός που προκάλεσε όλη αυτήν την πρόσφατη καθυστέρηση, ήταν η Τουρκία με τη στάση της.

Άρα ας μην κάνουν όνειρα για τάχα ενδιάμεση λύση του Κυπριακού οι Αμερικάνοι. Είναι δίκοπο μαχαίρι το οποίο πρέπει να τύχει άμεσης απόρριψης από την πολιτεία.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ