Οικολόγοι: Μαζική εκκοπή δέντρων για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου – Υπερφίαλες οι εξαγγελίες του ΠτΔ

Μαζική εκκοπή δέντρων για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Λευκωσία και οι υπερφίαλες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρεουν σε γραπτή ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδης δήλωνε δημόσια από το βήμα του Cyprus Forum ότι «υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που στοχεύει στη βελτίωση όλων των δεικτών αειφορίας στη βάση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη» και δίνεται «ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα» δηλαδή στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, οι μπουλτόζες ξερίζωναν δεκάδες μεγάλα δέντρα στην περιοχή της οδού Αργυρουπόλεως στη Λευκωσία.

Δεκάδες μεγάλα δέντρα, που είναι μηχανές απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής οξυγόνο, ξεριζώνονται και τη θέση τους θα πάρουν η άσφαλτος, το μπετόν και δεκάδες μηχανές αυτοκινήτων που θα παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, θόρυβο, ρύπανση και άλλα πολλά που καμία σχέση έχουν με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατά τα άλλα η Κύπρος αντί να μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, τις αυξάνει χρόνο με το χρόνο με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον αλλά και την οικονομία αφού ως συνέπεια αυτής της πολιτικής πληρώνονται βαρύ πρόστιμο και δικαιώματα ρύπων από την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή από τους φορολογούμενους πολίτες.

Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από καταγγελίες πολιτών μετέβη στο σημείο, όπου διαπίστωσε την κοπή μιας σειράς από μεγάλα υγιή δέντρα (κυπαρίσια, πεύκα, ευκαλύπτοι, ελιές) χωρίς το συνεργείο να κατέχει την νενομισμένη άδεια από το Τμήμα Δασών. Βρήκαμε το ιδιωτικό συνεργείο να ερίζει με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και με τους εργολάβους για το σε ποιον ανήκει η ξυλεία από την αποκοπή των δέντρων.

Το γεγονός ότι σχεδιάζεται στα πλαίσια της τοπιοτέχνισης του νέου αυτοκινητόδρομου να φυτευτούν νέα δεντρύλλια δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια των δεκάδων μεγάλων δέντρων.

Είναι πραγματικά άκρως απαράδεκτο και καταδικαστέο το γεγονός πως οι σχεδιασμοί για μια νέα λεωφόρο τεσσάρων -λωρίδων κυκλοφορίας δεν έλαβαν για ακόμη μια φορά υπόψη τα μεγάλα δέντρα τα οποία θα μπορούσε με τις κατάλληλες ρυθμίσεις να ενταχθούν στο σχέδιο και να σωθούν (τουλάχιστον τα περισσότερα).

Αλλά πώς θα γίνει αυτό όταν εφαρμόζονται σχεδιασμοί που ετοιμάστηκαν πριν από 40 χρόνια όταν δηλαδή δεν υπήρχαν ούτε 17 στόχοι των ΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη ούτε η πράσινη συμφωνία της ΕΕ (Fit for 55).

Σημειώνουμε δε, ότι πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν όλοι ότι ακόμα ένας αυτοκινητόδρομος δεν λύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας.