Οικολόγοι: Και πάλι αλλοπρόσαλλα τα μέτρα, κανένας ουσιαστικός έλεγχος και των εμβολιασμένων

Και πάλι αλλοπρόσαλλα τα μέτρα, κανένας ουσιαστικός έλεγχος και των εμβολιασμένων, αναφέρει σε δήλωσή της η Αλεξία Σακαδάκη, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Τα χθεσινά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, εγείρουν πολλά ερωτηματικά. Η προσπάθεια όλη επικεντρώνεται στον περιορισμό των κινήσεων των μη εμβολιασμένων, χωρίς λήψη ουσιαστικών μέτρων για έλεγχο των αλυσίδων μετάδοσης του ιού που προφανώς δεν αποτελείται πλέον μόνο από μη εμβολιασθέντες.

Είναι δύσκολο να πείσει η κυβέρνηση πως οι αλυσίδες μετάδοσης οφείλονται στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, εφόσον τους τελευταίους μήνες παρακολουθεί την εξάπλωση του ιού με υποχρεωτικά τεστ αντιγόνου μόνο σε μια μερίδα πολιτών, αγνοώντας την εξάπλωση που ενδεχομένως να γίνεται από την άλλη μερίδα του πληθυσμού. Είναι επίσης δύσκολο να πείσει για τους λόγους που αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς σε σχέση με τους χώρους εστίασης, ενώ άλλοι εμπορικοί χώροι αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το χθεσινό διάταγμα. Δεν μπορεί επίσης να βάζει τα ανήλικα παιδιά μεταξύ 12-18 ετών σε μια διαδικασία κοινωνικής απόκλισης σε περίπτωση που αποφασίζουν να μην εμβολιαστούν, έχοντας υπόψη τις προεκτάσεις που έχει στην παιδική ψυχολογία το bullying και η κοινωνική απόκλιση.

Πρέπει άμεσα να σταματήσει ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε «εμβολιασμένους» και «ανεμβολίαστους». Το ταμπέλλωμα σε μια κοινωνία δημιουργεί εντάσεις, διαμάχες και δεν μπορεί να είναι ανεχτό σε καμία περίπτωση είτε βολεύει τη δεδομένη στιγμή κάποιους είτε δεν βολεύει. Δεν μπορούμε δηλαδή να υποστηρίζουμε την ισότητα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτου φύλου, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού από τη μια και από την άλλη να ενισχύουμε την ανισότητα σε άλλα επίπεδα. Πρακτικές διαχωρισμού του λαού σε μορφή «διαίρει και βασίλευε» έχουν δοκιμαστεί από πολλούς και η ιστορία έχει διδάξει πως το αποτέλεσμα τέτοιων πολιτικών δεν ευνοεί το σύνολο, αλλά προσωρινά τα άτομα που κυβερνούν.

Οπωσδήποτε η ατομική ευθύνη είναι το πρώτο μέτρο για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία, πέραν από την ευθύνη του κράτους να λάβει μέτρα για να προστατεύσει την δημόσια υγεία. Θα ήταν χρήσιμο να προσπαθήσουμε όλοι – εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι – είτε είναι υποχρεωτικό είτε όχι, να κάνουμε τακτικούς ελέγχους ώστε να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να είναι συλλογική. Η κυβέρνηση όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να σπέρνει τον διαχωρισμό των πολιτών. Ας φανεί υπεράνω των περιστάσεων, να αξιολογήσει τα δεδομένα και να σταματήσει να ταμπελλώνει τους πολίτες σε «αυτούς» και «εμείς». Η πρόσφατη ιστορία μας, μας δίδαξε πως τέτοια πολιτική είναι καταστροφική.