Οικολόγοι: Κίνδυνος για βαρύ πρόστιμο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Από τις 5/12/2010 όφειλε η Κυπριακή Δημοκρατία να είχε ενσωματώσει στο εσωτερικό δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά δυστυχώς ακόμα και σήμερα παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προχωρά άμεσα η ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας (οδηγία 2009/28/ΕΚ).

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων σύντομα κλείνει για θερινές διακοπές και η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου δεν έγινε ακόμα. Προφανώς η ψήφιση της νομοθεσίας μεταφέρεται για τα μέσα Οκτωβρίου.

Το ερώτημα είναι αν θα περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Κύπρο ή θα προχωρήσει στην επιβολή του προστίμου στην Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 11.400 ευρώ την ημέρα.

Σημειώνεται ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει την Κύπρο στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και την απαιτούμενη αποστολή αιτιολογημένης γνώμης.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση ολιγωρεί απελπιστικά. Τελικά περιορίζεται στο ελάχιστο και ο ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων αφού θα αναγκαστεί να ψηφίσει τη νομοθεσία χωρίς να τη συζητήσει λόγω της απειλής της επιβολής προστίμου (εάν προλάβει).

Εμείς έχουμε προειδοποιήσει έγκαιρα και με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο. Η ευθύνη ανήκει πλέον στην Κυβέρνηση και στη Βουλή.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ