Οικολόγοι – Η απόφαση της ποινής για τους καταδικασθέντες για την τραγωδία στο Μαρί

Δηλώσεις κ.Νίκου Παυλίδη, συντονιστή νομικού επιτελείου Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, εξέδωσε χθες την απόφαση του σε σχέση με την ποινή για τους καταδικασθέντες για την τραγωδία στο Μαρί.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ως πολιτικό κόμμα, δεν ενδείκνυται να υπεισέλθει στο θέμα του ύψους ή της επάρκειας των επιβληθεισών ποινών, εμφιλοχωρώντας έτσι στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας.

Θεωρούμε όμως επάναγκες όπως αναφερθούμε στις διαπιστώσεις, στην απόφαση του Δικαστηρίου, σε σχέση με το πολιτικό και διοικητικό σύστημα, οι οποίες, όχι μόνον πρέπει να γίνουν κτήμα του καθενός, αλλά και να αποτελέσουν την αφετηρία για ουσιαστικές αλλαγές στη νοοτροπία, και στη λειτουργία βασικών θεσμών του κράτους.

Το Δικαστήριο στην απόφαση του, διαπίστωσε «καθολική δυσλειτουργία του πολιτικού και διοικητικού συστήματος», λήψη αποφάσεων κατά παράβαση όχι μόνον της νομιμότητας αλλά και της κοινής λογικής, έλλειψη δημόσιας λογοδοσίας, εθελοτυφλία της πολιτείας και του στρατού, παραπομπή του προβλήματος στις Ελληνικές καλένδες, αναβλητικότητα και μη ανάληψη ευθύνης από τους κυβερνώντες. Το πλέον σημαντικό για το Δικαστήριο, είναι «το γεγονός ότι όλοι μιλούσαν ή ελάμβαναν υπόψη τους «πολιτικούς λόγους», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι θα έπρεπε να είναι το πρωταρχικό: Η προστασία της ανθρώπινης ζωής.»

Η θυσία των 13 ηρώων, όπως αναφέρει το Δικαστήριο, τότε μόνον θα αποκτήσει νόημα, όταν κυριαρχήσει μια νέα αντίληψη που θα θέτει τη νομιμότητα πάνω απ’ όλα και που θα θέτει τον πραγματικό σεβασμό προς τη ζωή στο επίκεντρο της σκέψης και των ενεργειών όσων ασκούν εξουσία. Διαφορετικά, το στρεβλό σύστημα θα προχωρήσει ακάθεκτο προς την επόμενη τραγωδία. Δε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Η θυσία ανθρωπίνων ζωών, είναι μόνον αποδεκτή και δικαιολογημένη στο βωμό της προστασίας της πατρίδας από εχθρικές επιβουλές, και όχι σε αυτόν της προστασίας ή της προαγωγής πολιτικών λόγων ή σκοπιμοτήτων.

Θεωρούμε περαιτέρω, ηθικά και πολιτικά ανεπίτρεπτο και προσβλητικό για κάθε έννοια δημοκρατίας, ότι οποιαδήποτε πρόσωπα μπορεί να βρίσκονται στο απυρόβλητο της Δικαιοσύνης, για πράξεις ή παραλείψεις τους που ενδεχομένως οδήγησαν ή συνέτειναν σε απώλεια αθώων ανθρωπίνων ζωών, εν καιρό ειρήνης. Μεγάλοι απόντες από το εδώλιο των κατηγορουμένων σε αυτή την υπόθεση, ήταν ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο μεν πρώτος γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επέμεινε στην εκτέλεση του Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και ο δε δεύτερος, λόγω συνταγματικών κωλυμάτων.

Καλούμε επομένως την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επιμείνει στην εκτέλεση του Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον πρώην αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, και την Κυβέρνηση όπως προωθήσει τάχιστα, κατάλληλη τροποποίηση του Συντάγματος που να ευθυγραμμίζει τις πρόνοιες του, με τις σύγχρονες αντιλήψεις της ισονομίας, ευθύνης, και λογοδοσίας.

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών