Οικολόγοι: Η ανεργία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες δράσεις

Δηλώσεις του Δρ Ανδρέα Μασούρα για την αύξηση της ανεργίας:

Τα νέα δεδομένα και στοιχεία που δημοσιοποιεί η Eurostat και τα οποία καταγράφουν σημαντική υποχώρηση της απασχόλησης στην Κύπρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι άκρως επικίνδυνα. Ενισχύονται όσο ποτέ οι φόβοι ότι το ζήτημα της ανεργίας εξελίσσεται σε πληγή της κοινωνίας και δυστυχώς θα συνεχίσει να διογκώνεται όσο δεν αντιμετωπίζεται η ύφεση με βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πανηγυρισμοί για την τάχα ανάκαμψη της οικονομίας σκιάζονται από τη διαπίστωση ότι η ανεργία αυξάνεται και εξελίσσεται σε μία μόνιμη κοινωνική μάστιγα.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι η ανεργία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες και συντομευμένες δράσεις και όχι αποσπασματικά και αδόμητα.

Ως Κίνημα Οικολόγων σχεδιάσαμε και προτείναμε προτάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη,όπως για παράδειγμα την επένδυση στην ψηφιακή οικονομία, τις επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, τη στροφή στις βιώσιμες μεταφορές και συγκοινωνίες, την αλλαγή προσανατολισμού του τουρισμού σε νέες μορφές κ.ο.κ Προτείναμε επίσης τη δημιουργία νέων αγροτών με την εκπαίδευση άνεργων νέων και παραχώρηση γης.

Η ανάπτυξη δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα καθιερωμένα και στα μεγάλα project (που συχνά μένουν στις …μακέτες) αλλά πρέπει να επεκτείνεται σε τομείς πρωτόγνωρους για την Κύπρο αλλά που είναι ήδη είναι εφαρμοσμένοι σε άλλες χώρες με άριστα αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο που η Ευρώπη στρέφεται πια στην Πράσινη Ανάπτυξη.