Οικολόγοι: Επιφύλαξη για την έκτακτη συνεδρία του Eurogroup

O Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος , είπε ότι ως Κίνημα Οικολόγων αντιμετωπίζουν με πολλή επιφύλαξη και ανησυχία το γεγονός ότι προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο, αρχές Οκτωβρίου.

Ανέφερε επίσης ότι μόνο με ταυτόχρονη εφαρμογή με πλαίσιο προστασίας μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών, αναφέρει το Κίνημα, προσθέτοντας ότι ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος για έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup στις αρχές Οκτωβρίου επιχειρεί να θέσει την Βουλή και το Ανώτατο Δικαστήριο υπό την κηδεμονία της Τρόικα.

«Ουσιαστικά, μπαίνει το μαχαίρι στο λαιμό και στη Βουλή αλλά και στο Ανώτατο Δικαστήριο και αυτό είναι πρωτοφανές να τίθενται χρονοδιαγράμματα στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου από ένα θεσμό ο οποίος δεν είναι ουσιαστικά νομιμοποιημένος όπως το Eurogroup και είναι εκτός Κύπρου. Πρωτοφανές, να λειτουργήσει η Βουλή, να λειτουργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο στη βάση χρονοδιαγραμμάτων που θέτει το Eurogroup. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία των νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα και την προστασία των μικροφειλετών και αυτά τα νομοσχέδια να εγκριθούν αμέσως και να τεθούν σε εφαρμογή μαζί με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις των ενυπόθηκων περιουσιών», πρόσθεσε.

Κανένα άλλο χρονοδιάγραμμα, είπε ο κ. Περδίκης, δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο εκείνο το χρονοδιάγραμμα που θα φέρει τα δύο θέματα να λειτουργούν ταυτόχρονα και συνεργαστικά, δηλαδή το θέμα της αφερεγγυότητας, της προστασίας των μικροφειλετών και το θέμα των εκποιήσεων.

Σε ανακοίνωση του, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει ότι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες επιβάλλεται η επίσπευση της κατάθεσης στη Βουλή των νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας και της προστασίας των οφειλετών από την τραπεζική αυθαιρεσία.

«Σε διαφορετική περίπτωση η εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις πρέπει να αναβληθεί. Κακώς η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Οικονομικών αποδέχτηκε χρονοδιάγραμμα για κατάργηση των νομών που ψήφισε η Βουλή. Μόνο υποτελείς και δουλοπάροικοι συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο», προσθέτει.

Το Κίνημα καλεί την Κυβέρνηση να συνδέσει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις με τη ψήφιση της νομοθεσίας για την προστασία των οφειλετών και να απαλλαγεί από τα ασφυκτικά και επικίνδυνα χρονοδιαγράμματα της Τρόικα.

«Άλλωστε η απαίτηση της Τρόικα και των εδώ ιθαγενών εκπρόσωπων της να υπάρχει χρονικό περιθώριο μεταξύ της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και του πλαισίου προστασίας και αφερεγγυότητας είναι ολοφάνερο που στοχεύει. Εμείς δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην καταστροφή χιλιάδων οικογενειακών επιχειρήσεων και νοικοκυριών», καταλήγει.