Οικολόγοι: Ελευθερία του Τύπου με φίμωση στο κρατικό κανάλι;

Ελευθερία του Τύπου με φίμωση στο κρατικό κανάλι; Διερωτήθηκε η συντονίστρια της Επιτροπής Εσωτερικών του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών, Έφη Ξάνθου.

Η δήλωση:

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες για «κόψιμο» του βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Κωστή Ευσταθίου μόλις πέντε λεπτά πριν να βγει στον αέρα, από ανώτερο στέλεχος του ΡΙΚ. Οι πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα «Η Χαραυγή» κάνουν λόγο για απαίτηση του εν λόγω στελέχους να μην βγει στον αέρα της μεσημβρινής εκπομπής του ΡΙΚ ο κ. Ευσταθίου αλλά και για παραίτηση του παρουσιαστή της εκπομπής Ντίνου Φοινικαρίδη, για λόγους ευθιξίας.

Εάν οι πιο πάνω πληροφορίες ευσταθούν, πρόκειται για ένα ηχηρό πλήγμα στην ελευθεροτύπια και την ελευθερία έκφρασης, ιδιαίτερα τη μέρα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου. Η κομματοκρατία και τα οικονομικά συμφέροντα έχουν φαίνεται τα πλοκάμια τους καλά τυλιγμένα μέσα σε διάφορες πτυχές του δημόσιου βίου του τόπου μας.

Η Έφη Ξάνθου, συντονίστρια της Επιτροπής Εσωτερικών του Κινήματος, ανέφερε πως «είναι τρομερό πλήγμα κατά της Ελευθεροτυπίας, και ιδιαίτερο πλήγμα για την αντικειμενικότητα του κρατικού καναλιού, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν τον δημοσιογράφο Ντίνο Φοινικαρίδη να έχει παραιτηθεί από την θέση του μετά από παρέμβαση ανώτερου στελέχους του ΡΙΚ στο πρόγραμμα του.

Είναι δε ιδιαίτερα ανησυχητική η καταγγελία αυτή, αφού υπονοείται όχι μόνο παρέμβαση της διοίκησης του Ιδρύματος στην Ελευθεροτυπία, αλλά και τουλάχιστο και ενός πολιτικού κόμματος στο περιστατικό αυτό. Μας θλίβει η πιθανότητα να έχει συμβεί αυτή η παρέμβαση και καλούμε το ίδρυμα να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και σε ποιες ενέργειας θα προβεί για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία των συντακτών και παρουσιαστών του.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε την δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά τέτοια περιστατικά πρέπει να αποτελούν παρελθόν. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι ένα δημόσιο αγαθό και πρέπει να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της».