Οικολόγοι: Αρχή κατά της Διαφθοράς, χωρίς κανονισμούς λειτουργίας !!!

Οικολόγοι: Αρχή κατά της Διαφθοράς, χωρίς κανονισμούς λειτουργίας !!!

Στην προσπάθειά της να υποβάλει καταγγελία στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, η οποία αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 8 Ιουλίου, η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να το πράξει, καθώς δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί Κανονισμοί που να ρυθμίζουν τη διαδικασία λήψης παραπόνων και καταγγελιών, όπως προνοεί ο νόμος.

Συγκεκριμένα, λόγω παράλειψης της Κυβέρνησης να υποβάλει, παράλληλα με το νομοσχέδιο, και τους Κανονισμούς λειτουργίας της Αρχής, ο νόμος δεν μπορεί στην ουσία να εφαρμοστεί, με τους πολίτες να μην έχουν την δυνατότητα να προβούν σε καταγγελίες.

Παρά το γεγονός ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όρισε τον Πρόεδρο και τα τέσσερα μέλη της Αρχής Κατά της Διαφθοράς στις 3 Μαΐου, αυτοί αναλαμβάνουν καθήκοντα δύο μήνες μετά. Στην καθυστέρηση για το εθιμοτυπικό της διαβεβαίωσης, προστίθεται το γεγονός πως η Αρχή δεν θα είναι σε θέση να λαμβάνει παράπονα και καταγγελίες, διότι δεν έχει κανονισμούς λειτουργίας.

Δηλαδή, από την Παρασκευή, 8 Ιουλίου και μέχρι την ψήφιση Κανονισμών λειτουργίας της Αρχής, θα καταβάλλονται υψηλές αντιμισθίες στον Πρόεδρο και τα μέλη της, χωρίς αυτοί να είναι σε θέση να επιτελούν τα κύρια τους καθήκοντα. Δεδομένου πως για να ετοιμαστούν Κανονισμοί από την Κυβέρνηση και να τους εγκρίνει η Βουλή θα χρειαστεί χρόνος, η Αρχή δεν αναμένεται να είναι σε θέση να ασκεί ουσιαστικό έργο τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Θα ανέμενε κανείς ότι μετά τις πιέσεις από τους κυβερνώντες προς τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής να ψηφίσουν το νόμο, επικαλούμενοι την προθεσμία για άντληση ευρωπαϊκών κονδυλιών, η Αρχή θα έπιανε αμέσως δουλειά, συμβάλλοντας στην πάταξη της διαφθοράς.

Οι διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά στη χώρα μας είναι δυστυχώς αμείλικτοι και η κυβέρνηση έχει προ πολλού εξαντλήσει κάθε περιθώριο καθυστέρησης. Σε δηλώσεις της, η κα. Ατταλίδου τόνισε πως «ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτούμε άμεση κατάθεση στη Βουλή των Κανονισμών της Αρχής και ζητούμε από την Κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους την α λα καρτ εφαρμογή των νόμων. Ας μην ξεχνάμε πως για τους 300 συμβασιούχους αστυνομικούς που θα επιτηρούν την γραμμή κατάπαυσης του πυρός, η κυβέρνηση μερίμνησε και κατέθεσε ταυτόχρονα και νομοσχέδιο και κανονισμούς με αποτέλεσμα ο νόμος να δύναται να τύχει άμεσης εφαρμογής».

«Είχαμε τρομερές επιφυλάξεις για την αποτελεσματική λειτουργία της Αρχής», πρόσθεσε η κα. Ατταλίδου, «δεδομένου πως δεν της δόθηκαν ούτε ανακριτικές εξουσίες παρά την τροπολογία που υποβάλαμε, και τώρα, με αυτή την κωλυσιεργία που παρατηρείται επιβεβαιώνεται η έλλειψη πολιτικής βούλησης, ως προς την πάταξη της διαφθοράς, παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου».