Οικολόγοι: Από τον θάνατο των 4 νέων προκύπτουν πολλά και εύλογα ερωτήματα

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας για τους τέσσερις νεκρούς Αιγύπτιους μετανάστες, αναφέρει σε γραπτη ανακοίνωση ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών:

Marzok, Elisa, Ezad και Μaged. Αυτά είναι τα τέσσερα θύματα της πύρινης τραγωδίας στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα που ξεψύχησαν στην μοιραία βουνοπλαγιά της Οράς και ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν τρέχοντας από την πύρινη λαίλαπα.  

Οι τέσσερις Αιγύπτιοι είναι ηλικίας από 24 έως 35 ετών:

  • Αιζατ Σαλαμα Γιουσεφ, 36 ετών και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ηλικίας εννέα και δέκα χρονών. Εργαζόταν στην Κύπρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
  • Μαρτζούκου Σορτι Μαρζου, 36 ετών, πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών. Εργαζόταν στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια.
  • Ναγκιτ Ναμπιλ Γιουναν, 24 ετών. Εργαζόταν στην Κύπρο περίπου ένα χρόνο. Μάζευε χρήματα και προγραμμάτιζε να παντρευτεί όταν επέστρεφε στην Αίγυπτο.
  • Ελιάς Μιλατ Φαρουκ, 25 ετών. Εργαζόταν στην Κύπρο περίπου ένα χρόνο. Είναι αδελφότεκνος του 36χρονου πατέρα δύο παιδιών, ήταν ορφανός και όσα χρήματα μάζευε, τα έστελνε στην Αίγυπτο, όπου ζουν οι μικρότερες αδελφές του.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας για τους τέσσερις νεκρούς Αιγύπτιους μετανάστες, αναφέρει σε γραπτη ανακοίνωση ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών:

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια μας στις οικογένειες, φίλους και συγγενείς των τεσσάρων συνάνθρωπων μας, που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους από τη φονική πυρκαγιά που τέθηκε φαίνεται από αμέλεια στον Αρακαπά το Σάββατο 3 Ιουλίου. Ο πόνος μας είναι διπλός όταν καταστρέφεται η φύση και χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Η Κυβέρνηση αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα τις οικογένειες των θυμάτων και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνει δημόσια δαπάνη ο επαναπατρισμός και η ταφή των τεσσάρων αυτών νέων που έχασαν άδικα την ζωή τους με τόσο βίαιο και επώδυνο τρόπο.

Από τον θάνατο των τεσσάρων νέων προκύπτουν πολλά και εύλογα ερωτήματα, γι’ αυτό οι αρμόδιες αρχές έχουν καθήκον να διερευνήσουν πλήρως τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο τους και να αποδώσουν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

Γιατί οι εργάτες δεν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως ώστε να απομακρυνθούν; Γιατί ακούσαμε πολλές μαρτυρίες από κόσμο που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του επειδή επέλεξαν διαδρομή που είχε αποκοπεί λόγω της πυρκαγιάς;

Μήπως υπήρχε γενικότερα έλλειψη ενημέρωσης; Μήπως πρέπει να γίνεται μέριμνα ώστε να μεταδίδονται προειδοποιήσεις και στην αγγλική τουλάχιστον γλώσσα για μη ελληνόφωνους συνανθρώπους μας που μπορεί να βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο;

Δυστυχώς από αυτή την εξέλιξη οδηγούμαστε το συμπέρασμα πως για ακόμη μια φορά πρέπει να συμβούν τα χειρότερα για να βελτιώσουμε τον τρόπο ανταπόκρισης μας σε τόσο σοβαρά ζητήματα.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσουμε το έργο μας, στηρίζοντας την υλοποίηση όλων των στρατηγικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα και κυρίως την επαρκή στελέχωση τόσο του Τμήματος Δασών όσο και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα και εγκαίρως σε όποια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.»