Οικολόγοι: Απαράδεκτη η προσπάθεια Αναστασιάδη να ρίξει τις ευθύνες σε επενδυτές

Απαράδεκτη η προσπάθεια Αναστασιάδη να ρίξει τις ευθύνες σε επενδυτές, τόνισε σε δήλωσή της η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Έφη Ξάνθου: 

Με μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναφέρει πως όλοι όσοι εκμεταλλεύτηκαν κενά, ελλείψεις και αδυναμίες του προγράμματος των «χρυσών διαβατηρίων», «δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχα».

Ένας Πρόεδρος, του οποίου το Υπουργικό Συμβούλιο έχει προωθήσει τις επισπεύσεις των αιτήσεων οι οποίες δίνονταν χωρίς να εξεταστούν επαρκώς τα στοιχεία των αιτούντων, με αποτέλεσμα πολλές πολιτογραφήσεις να θεωρούνται παράνομες και παράτυπες. Ένας Πρόεδρος, που ο περίγυρος του κατηγορήθηκε, ουκ ολίγες φορές, πως είχε άμεση σχέση με τις πολιτογραφήσεις (δικηγορικά γραφεία, εταιρείες ανάπτυξης γης, λογιστικά γραφεία, κτλ). Ένας Πρόεδρος, που είχε αναφέρει στην εφημερίδα «Σημερινή» τον Οκτώβριο του 2019 πως «αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση, το επαναλαμβάνω, το υπογραμμίζω, που θα διαφανεί ότι υπήρξε εύνοια, θα υποβάλω την επομένη την παραίτησή μου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντί να υποβάλει την παραίτησή του όπως είχε υποσχεθεί και ο ίδιος, φταίει τώρα τους αιτητές επειδή δοκίμασαν και πέτυχαν την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας.

Την ίδια ώρα, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση λογοκρισίας του πορίσματος της Επιτροπής Νικολάτου, όπως έγινε και με το ενδιάμεσο πόρισμα της. Είναι αδιανόητο να καλύπτονται τα ονόματα εταιρειών και δικηγορικών γραφείων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων», με τη φτηνή δικαιολογία πως έπονται ποινικές διώξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι τα νομικά πρόσωπα δεν τυγχάνουν προστασίας προσωπικών δεδομένων και το δημόσιο συμφέρον είναι υπεράνω του όποιου εταιρικού συμφέροντος. Το ίδιο υποστηρίζει και ο Δρ. Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις, εξέφρασε την άποψή του, όπως το πόρισμα δημοσιοποιηθεί χωρίς μαύρες γραμμές.

Τονίζουμε πως ο λαός πρέπει να γνωρίζει και να μην αποκρύπτονται σημαντικά στοιχεία από το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων από πρώην και νυν μέλη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Εμείς πάντως αναμένουμε επισήμως στην παραίτηση του προέδρου Αναστασιάδη μετά και την επίσημη υποβολή του πορίσματος της επιτροπής Νικολάτου.