Οικολόγοι: Ανησυχίες για το ζήτημα της Αμμοχώστου

Απάντηση Δρ. Ανδρέα Μασούρα (Μέλους Επιτροπής Μελετών Κυπριακού Κινήματος Οικολόγων) προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για το θέμα της Αμμοχώστου.

Δημιουργεί πολλές ανησυχίες το γεγονός ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε εντέχνως χθες – χρησιμοποιώντας την δικαιολογία περί δημοσίου διαλόγου – να σχολιάσει την ουσία του ζητήματος της Αμμοχώστου και να το θέσει εντός συγκεκριμένων πλαισίων.

Επίσης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα η παράκαμψη της πρότασης του Κινήματος Οικολόγων με την οποία ζητήσαμε άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου τόσο για να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις για τις προτάσεις που ετοιμάστηκαν (και συγκεκριμένα οι προτάσεις που διαβιβάστηκαν στον κ. Σαμαρά προς αξιοποίηση), όσο και για να ληφθεί μια συλλογική απόφαση. Σε αυτό βέβαια το σημείο τίθεται και το ζήτημα του πλαισίου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, ζήτημα που θέσαμε ως Κίνημα αρκετές φορές.

Επίσης, το γεγονός ότι παρακάμπτονται τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο δημιουργεί απορίες. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος η ουσία των ψηφισμάτων και να επανατοποθετηθεί η φιλοσοφία του Κυπριακού στον αρχικό της πυρήνα που είναι η εισβολή και η κατοχή. Συγκεκριμένα:

Το ψήφισμα 550 (1984) των Ηνωμένων Εθνών «θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών». Το συγκεκριμένο ψήφισμα ουδέποτε υιοθετήθηκε από την Τουρκική πλευρά αλλά και ουδέποτε υπήρξε μοχλός πίεσης και διαπραγματευτικό χαρτί από την δική μας πλευρά. Γιατί;

Στην ίδια φιλοσοφία επανέρχεται αργότερα και το ψήφισμα 789 (1992) των Ηνωμένων Εθνών το οποίο αναφέρει: «Mε σκοπό την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 (1984) η περιοχή που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών να επεκταθεί και να συμπεριλάβει τα Bαρώσια». Παρόλο που τα Ηνωμένα Έθνη στήριξαν με τον πλέον επίσημο τρόπο διαχρονικά την επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων εντούτοις κανένα διπλωματικό βήμα δεν έγινε.

Ως βάση των δύο πιο πάνω ψηφισμάτων αποτέλεσε η συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς (Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου 10 Σημείων της 19ης Μαϊου 1979) σύμφωνα με την οποία προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ταυτόχρονα με την έναρξη της μελέτης από τους συνομιλητές των συνταγματικών και εδαφικών πτυχών μιας συνολικής διευθέτησης.

Άρα, ένα βασικό ερώτημα που πηγάζει είναι κατά πόσο οι οποιεσδήποτε διαπραγματευτικές ενέργειες για τα Βαρώσια εκ μέρους της Κυβέρνησης γίνονται στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού ή εάν πρόκειται για “Αμμοχωστοποίηση” του Κυπριακού στην βάση προνοιών που δεν σέβονται το πλαίσιο των ψηφισμάτων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σίγουρα, η οποιαδήποτε αναφορά σε παραχωρήσεις τύπου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου ή συσχετισμός των Βαρωσίων με τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας ενέχει σοβαρούς κινδύνους τετελεσμένων στο Κυπριακό αφού ένα τέτοιο μη βιώσιμο και μη δίκαιο πλαίσιο (χωρίς την εκ των προτέρων πρόταση από την Τουρκική πλευρά) μπορεί να αποτελέσει και το ευρύτερο πλαίσιο φιλοσοφίας επίλυσης του Κυπριακού.

Αυτό που κινδυνεύει να πάθει ο πρόεδρος Αναστασιάδης- επαναλαμβάνοντας- το λάθος του Δ. Χριστόφια- είναι να παρασυρθεί σε “τολμηρές παραχωρήσεις” προς τους Τούρκους που όμως δεν θα είναι τόσο “τολμηρές” που να συνιστούν πλήρη παράδοση στη Τουρκία και συνεπώς δεν θα γίνουν αποδεκτές. Θα παραμείνουν όμως στο τραπέζι ως αφετηρία για νέες “τολμηρές” παραχωρήσεις, σε μια επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων. Έτσι ο καιρός περνά, τα τετελεσμένα παγιώνονται, οι θέσεις μας διολισθαίνουν προς τις Τουρκικές οι οποίες όμως όλο και γίνονται χειρότερες. Αποδεικνύεται τελικά ότι η υποχώρηση είναι η χειρότερη και πιο ανεπιτυχής μέθοδος διαπραγμάτευσης για την Κύπρο απέναντι στην Τουρκία.

Τέλος, η Κίνηση Νέων Επιστημόνων του Κινήματος Οικολόγων επεξεργάζεται μια νέα πρόταση για τα Βαρώσια στην βάση της οικολογικής ανοικοδόμησης της πόλης – δηλαδή να αποτελέσει πρότυπο πράσινης και λειτουργικής πόλης, η οποία να σέβεται τον ιστορικό και πολιτισμικό της χαρακτήρα αλλά και αποτελώντας οικονομικό πνεύμονα για τον τόπο. Η πρόταση αυτή, η οποία στηρίζεται στο πλαίσιο των πιο πάνω ψηφισμάτων και συμφωνιών, θα παρουσιαστεί εντός των ημερών από το Κίνημα Οικολόγων.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ