Οικολόγοι: Ακόμη ένα περιστατικό bullying, με τους αρμόδιους να σφύριζαν αδιάφορα

Για ακόμη ένα περιστατικό bullying, με τους αρμόδιους να σφύριζαν αδιάφορα κάνουν λόγο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Η ανακοίνωση:

Ακόμη ένα περιστατικό bullying σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες και οι Αρχές έδειξαν, ξανά, τα κενά στο σύστημα μας. Συγκεκριμένα, 15χρονος μαθητής Τεχνικής Σχολής από χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, βίωνε στα χέρια συμμαθητών του ένα μαρτύριο, με αποκορύφωμα ένα περιστατικό όπου συγκεκριμένοι μαθητές – υπό την επήρεια αλκοόλ – τον απήγαγαν και τον έκλεισαν σε πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτου, με το οποίο οδηγούσαν επικίνδυνα, αναπτύσσοντας ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Αν και για το περιστατικό ειδοποιήθηκε ο σύμβουλος της Τεχνικής Σχολής, αλλά και ο τοπικός αστυνομικός σταθμός, εντούτοις οι αδιαφορία που επέδειξαν είναι ασυγχώρητη. Η πρώτη με το πρόσχημα πως το συμβάν έγινε εκτός σχολικού χώρου και ο δεύτερος με τη δικαιολογία πως η καταγγελία δεν έγινε από τον ίδιο τον μαθητή, δεν προχώρησαν σε καμία περαιτέρω ενέργεια. Η σημερινή διαβεβαίωση της Αστυνομίας Κύπρου, ότι όντως ήταν λανθασμένη η μη ανάληψη δράσης από μέρος του τοπικού σταθμού και ότι θα εξεταστεί το θέμα, είναι μια πρόοδος αλλά δεν λύνει το διαχρονικό πρόβλημα της μη ενιαίας αντιμετώπισης περιστατικών από όλους τους τοπικούς σταθμούς. Η δε σιγή ιχθύος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, είναι απαράδεκτη και ενδεικτική…

Τα πιο πάνω κενά και παραλείψεις όχι μόνο δεν βοηθούν στην απάμβλυνση του φαινομένου του bullying εντός και εκτός των σχολείων, αλλά δίνουν πρόσφορο έδαφος σε αυτή τη μάστιγα να ανθίσει στα σχολεία μας. Και τα πιο πάνω μόλις λίγες μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση για τον θάνατο του Παναγιώτη, που βίωσε και ο ίδιος αυτές τις συμπεριφορές στις τελευταίες του στιγμές.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται άμεσα από ειδικευμένους επιστήμονες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ζητήσει ως Κίνημα την πρόσληψη και αξιοποίηση κοινωνιολόγων στα δημόσια σχολεία, καθώς και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, με την πρόσληψη επιπλέον Ψυχολόγων, Κοινωνιολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στην Υπηρεσία, κατά τρόπο που να καλύπτονται ικανοποιητικά όλες οι βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Αν θέλουμε μια κοινωνία με καλύτερο μέλλον πρέπει να δώσουμε τις απαραίτητες βάσεις και εφόδια στα παιδιά μας. Αλλά προπαντός να αφήσουμε κληρονομιά ένα καλύτερο κόσμο. Αυτή είναι η προσπάθεια του Κινήματος μέσα από την πολιτική του πρακτική. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα Δικαιώματα των Παιδιών μας και θα επιμένουμε ώστε το κράτος να τους παρέχει όλα όσα δικαιούνται και τους αξίζουν.