Οικολόγοι: Έστω και τώρα, απαιτείται συνεννόηση για τις εκποιήσεις

Ακολουθεί Δημοσιογραφική Διάσκεψη της Ελένης Χρυσοστόμου, Εκπροσώπου Τύπου των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει το γεγονός ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών ξεκινούν επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα (με τους Οικολόγους Δευτέρα 4/8), με στόχο την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών. Θα λέγαμε κάλλιο αργά παρά ποτέ, παρόλο που για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων.

Έχουμε ενθαρρυνθεί ότι υπάρχει ελπίδα να συμπληρωθεί και διορθωθεί το νομοθετικό πλαίσιο αφού από τις προτάσεις που κατέθεσαν δημόσια χθες διάφορα πολιτικά κόμματα – ακόμα και τα συμπολιτευόμενα ΔΗΣΥ – ΕΥΡΩΚΟ – φαίνεται να υπάρχει περιθώριο σύγκλισης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για κοινωνικό και πολιτικό διάλογο ούτως ώστε να εφαρμοστεί ένα πλήρες, στοχευμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο για τη διαχείριση των πραγματικά μη εξυπηρετούμενων δανείων (κι όχι των πλασματικά καθορισμένων μέσω του άδικου ορισμού που εφαρμόζεται στην Κύπρο).

Με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι κερδίζει έδαφος η θέση των Οικολόγων για ταυτόχρονη ψήφιση ενός συνολικού νομικού πλαισίου που να περιλαμβάνει τις νομοθεσίες για εκποιήσεις, προστασία κύριας κατοικίας, αφερεγγυότητας και προστασίας ευάλωτων ομάδων. Αυτό φυσικά μπορεί να απαιτεί μια χρονική παράταση της προετοιμασίας και του διαλόγου, γεγονός που απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν πρέπει να φοβίζει την πολιτική ηγεσία, η οποία επιτέλους πρέπει να αρχίσει να διαπραγματεύεται και να διεκδικεί με συνέπεια, αποφασιστικότητα και επιμονή.

Κάτι τέτοιο, προϋποθέτει ενότητα δυνάμεων. Θα το ξαναπούμε: οι εκποιήσεις και το ξεπούλημα περιουσιών δεν έχουν χρώμα, δεν είναι μπλε ούτε κόκκινες. Ας το κατανοήσουν αυτό, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για το καλό του τόπου και του λαού!