Οικολόγοι: Άνοιγμα του κεφαλαίου 22 συνιστά αποτυχία της Κυπριακής Διπλωματίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν θεωρούμε επιτυχία την παράταση για τον Οκτώβριο, της επανέναρξης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Μπορεί το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 να αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, αλλά ουσιαστικά συμφωνήθηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι είναι η ίδια η Τουρκία που πάγωσε τις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντί να τιμωρηθεί γι’ αυτή την προκλητική της στάση και να αναγκαστεί τουλάχιστον να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προκύπτουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας, επιβραβεύεται με επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς καμμία κύρωση.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία ήγειρε το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας στο πρωτόκολλο της Άγκυρας, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υποστήριξε αυτή τη θέση. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης, σημειώνει ότι δεν υπάρχει απόφαση σε επίπεδο κυβέρνησης ή Εθνικού Συμβουλίου να τεθεί ένσταση στο άνοιγμα του κεφαλαίου 22. Όμως υπάρχει απόφαση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σταθερά θα απαιτεί την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Η θέση των Οικολόγων ήταν και παραμένει ότι δεν νοείται να αίρει η Κυπριακή Δημοκρατία τις ενστάσεις της για άνοιγμα κεφαλαίων, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Κύπρο και να αρνείται να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Είναι πια καιρός να αφήσουμε πίσω την πολιτική του καλού και συναινετικού παιδιού και να γίνουμε διεκδικητικοί απέναντι σε μια αδίστακτη Τουρκία και την αδιάφορη Ευρώπη.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ