Οικολόγοι:Το λιγότερο απαράδεκτη η παρέμβαση Ντράγκι

Μετά τη χθεσινή παρέμβαση του κ. Ντράγκι για το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η Κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη που τη βαραίνει σε σχέση με αυτό το θέμα.

Η παρέμβαση ενός Ευρωπαίου αξιωματούχου, όποιος και να είναι αυτός, στα εσωτερικά θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαράδεκτη. Το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δέχεται παρεμβάσεις αυτού του είδους.

Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι ανώτερη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οποιαδήποτε ενέργεια της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Βουλής, ήταν και πρέπει να είναι εντός του Ευρωπαϊκού και Κυπριακού νομικού πλαισίου. Το πλαίσιο αυτό επιτρέπει υπό όρους τη διαδικασία παύσης του κεντρικού τραπεζίτη. Αυτή τη διαδικασία έπρεπε να ενεργοποιήσει από καιρό η Κυβέρνηση και πρέπει άμεσα να την ενεργοποιήσει, πριν γίνει περαιτέρω ζημιά στην Κυπριακή οικονομία από τους άτσαλους χειρισμούς του κ. Δημητριάδη.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εδώ και καιρό αναδείξαμε μέσω έντονης κριτικής, τα εγκληματικά λάθη του κ. Δημητριάδη. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, όπως άλλωστε όφειλε εδώ και καιρό.

Κινητικότητα στο Κυπριακό με αμφίβολο σχεδιασμό

Η χθεσινή αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση ως τα Χριστούγεννα, αν η Τουρκία προχωρήσει στις σωστές κινήσεις, μας δημιουργεί προβληματισμό και επιφυλάξεις. Η Τουρκία κάνει καθημερινά ολοφάνερες τις προθέσεις της αλλά και τις διεκδικήσεις της. Μόνο σαν ευσηποθισμός μπορεί να ακούγεται η λύση του Κυπριακού μέχρι τα Χριστούγεννα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε; Ποιο είναι το σχέδιο της πολιτικής μας ηγεσίας για αναχαίτιση αυτών των σχεδιασμών εκτός από δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα στο παρελθόν για λανθασμένους χειρισμούς που οδήγησαν σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν επιθυμούμε, αφού οι εξελίξεις στη γύρω περιοχή είναι ραγδαίες και επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Σήμερα απαιτείται ευελιξία, όχι όμως εκπτώσεις.

Αφού αποφασίστηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή βάση και οι σωστές προϋποθέσεις, ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση που θα συνάδει με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Εμείς ζητούμε σχεδιασμό από την Κυβέρνηση και χάραξη μιας σταθερής πολιτικής για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και όχι αποσπασματικές κινήσεις.
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ