Οικολόγοι:Το απίθανο αλαλούμ οδηγεί στην αχρήστευση την Ερευνητική Επιτροπή και στην αθώωση των ενόχων

Παρακολουθούμε με πολλή ανησυχία τις καθημερινές δηλώσεις Κυβέρνησης, Γενικού Εισαγγελέα και κομμάτων για την νομιμότητα ή όχι της Ερευνητικής Επιτροπής .
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί ασχολούνται με το κλαδί ( ούτε καν με το δέντρο) αντί με το δάσος.

Εμείς θεωρούμε ότι η Ερευνητική Επιτροπή πρέπει να αφεθεί να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να καταλήξει σε πόρισμα. Η οποιαδήποτε υπόσκαψη της, με καμουφλαρισμένα επιχειρήματα για τη νομιμότητα της, μυρίζει κουκούλωμα των ευθυνών. Για ακόμα μια φορά ο Κυπριακός λαός θα βρεθεί ενώπιον της ατιμωρησίας των υπευθύνων για την οικονομική τραγωδία που ζούμε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας βρίσκεται προ των ευθυνών του και δεν του δίνεται κανένα συγχωροχάρτι. Η συνεργασία του με την κυβέρνηση στο διορισμό της ερευνητικής επιτροπής αποδεικνύεται από τα έγγραφα που διέρρευσαν στη δημοσιότητα σήμερα. Έχει λοιπόν και αυτός τις ευθύνες του για το αλαλούμ.

Αναμένουμε το πόρισμα της επιτροπής . Αναμένουμε επίσης από τον Γενικό Εισαγγελέα τη διερεύνηση της συμπεριφοράς του τέως Προέδρου κ. Χριστόφια ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής. Τέλος θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από όλο αυτό το αλαλούμ με την ερευνητική επιτροπή οι ποινικοί ανακριτές πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους εντατικά. Όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες.

Ρωσικό Δάνειο :

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη που αφορά το Ρωσικό δάνειο και τις διευκολύνσεις που έχουν δοθεί από τη Ρωσική Κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αποπληρωμή του.

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η μακροχρόνια φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μια φιλία η οποία πρέπει να τύχει του σωστού χειρισμού από την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον τα γεγονότα στη γύρω περιοχή εξελίσσονται ραγδαία. Η Ρωσία αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον της να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις και να στηρίξει την Κύπρο. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η απάντηση από την Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα είναι μόνο “αγκαλιές και φιλιά”.

Η στάση της Ρωσίας έναντι της Κύπρου πρέπει να προβληματίσει και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Η Ρωσία χωρίς μνημόνιο και κούρεμα καταθέσεων διευκολύνει την Κύπρο με μακροχρόνιο και χαμηλότοκο δανεισμό, άσχετο αν ο δανεισμός αυτός δεν αξιοποιήθηκε σωστά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ισχυρές οικονομικά χώρες αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να προσφέρουν ανάλογη βοήθεια προς την ορθή κατεύθυνση λαμβάνοντας υπόψη ότι μας έχουν επιβάλει ένα αυστηρό και αντιαναπτυξιακό μνημόνιο.