ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – Δημοσιοποίηση και Διαφάνεια εδώ και τώρα !

Σας παραθέτουμε το δελτίο τύπου του προέδρου της Κίνησης Νέων επιστημόνων Κινηματος Οικολόγων –  Ανδρέα Μασούρα:

Τις τελευταίες ώρες επικρατεί έντονη φημολογία ότι ήδη η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της τα ονόματα εκείνων (είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα) που απέσυραν τις καταθέσεις τους από την Κύπρο και τα μετέφεραν εκτός της Χώρας μας. Την ίδια ώρα μάλιστα κυκλοφορούν ανεπίσημα στο διαδίκτυο διάφορα ονόματα τόσο πολιτικών όσο και επιχειρηματιών.

Καλείται λοιπόν η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα – όπως αρμόζει στην πολιτική Ηθική – κατά πόσο γνωρίζει για την ύπαρξη της συγκεκριμένης λίστας και κατ’ επέκταση να ξεκαθαρίσει την θέση της όσο αφορά την δημοσιοποίηση της Κυπριακής λίστας Λαγκάρντ. Είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι στην Κύπρο οι διαδικασίες ηθικής ή νομικής κάθαρσης είτε καθυστερούν είτε δεν εφαρμόζονται ποτέ. Αυτό δείχνει και ένα σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο για τον τόπο.

Καλώ επίσης τα κόμματα να προωθήσουν άμεσα την πρόταση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές του 1985 Νόμου,  σύμφωνα με την οποία η Βουλή «Καλεί το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου όπως δώσει οδηγίες προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία να ετοιμάσουν και καταθέσουν άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στοιχεία αναφορικά με τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απέσυραν καταθέσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία πέραν του ποσού των €100.000 και τα μετέφεραν εκτός της Δημοκρατίας για την περίοδο που αρχίζει από την 1η Φεβρουαρίου 2013 μέχρι τις 15 Μαρτίου 2013.»

Σε τέτοιες δύσκολες και κρίσιμες στιγμές θα πρέπει να επικρατήσει μια αρμονική δημοκρατική διαδικασία με διαφάνεια, μια σωστή οργάνωση και λειτουργία των θεσμικών πλαισίων διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέχουμε εγγυήσεις για τη χάραξη μιας σταθερής και υγιούς πορείας προς την κοινωνική πρόοδο.