Οικογένεια Νιάρχου : Επενδύσεις εκατομμυρίων στο Saint Moritz της Ελβετίας -αποκλειστικό-

Εν αρχή το PizNair

Στο Saint Moritz της Ελβετίας όπου διαθέτουν περισσότερες από μια κατοικίες και σαλέ η οικογένεια Νιάρχου αποφάσισε τα τελευταία χρόνια χωρίς μεγάλα λόγια να επενδύσει και να αποκτήσει μεγάλα κομμάτια γης αλλά και τις καλύτερες εγκαταστάσεις για χειμερινά σπορ σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.Ακριβώς πάνω από το διάσημο θέρετρο της Ελβετίας το St Moritz, που επιλέγουν για τις Χριστουγεννιάτικες αλλά και τις Πρωτοχρονιάτικες αποδράσεις τους αριστοκράτες ευγενείς και Κροίσοι υπάρχει το τελεφερίκ Säntis που σε οδηγεί στα δυο τελεφερικ του χιονοδρομικού κέντρου Piz Nair που από το 1970 σχεδόν ανήκει στην οικογένεια Νιάρχου.
Η συνολική επιφάνεια του Piz Nair απλώνεται σε μια επιφάνεια τρίων χιλιάδων πενήντα επτά μέτρων και βρίσκεται σε υψόμετρο λίγο πιο ψηλό από τα δυο μίση χιλιάδες μέτρα. Το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει όλες τις ανέσεις και τα κομφόρ ενώ ταυτόχρονα έχει γίνει διάσημο και για ένα άλλο γεγονός. Εδώ και δυο δεκαετίες περίπου το Piz Nair ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά και μόνο από τα ηλιακά κάτοπτρα που διαθέτει σε όλη του την επιφάνεια. Ήταν όπως υποστηρίζεται ένα μεγαλόπνοο σχέδιο της οικογένειας του μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου που θέλησε εδώ και πολλά χρόνια να επενδύσει στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

piz nair-4

Πρώτοι και στην πράσινη ανάπτυξη

Πριν μάλιστα από δυο χρόνια στην κλειστή κοινωνία του Saint Moritz της Ελβετίας έγινε γνωστό πως η οικογένεια Νιάρχου αποφάσισε να ασχοληθεί με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Σήμερα όπως έχει ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες η οικογένεια Νιάρχου σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα ηλιακό πάρκο στο Saint Moritz της Ελβετίας ικανό να παράγει ηλεκτρισμό που θα φθάνει και θα περισσεύει για το πολυτελές θέρετρο των rich and famous. Πρωτοπόροι σε πολλά πράγματα η οικογένεια Νιάρχου ήδη εδώ και λίγα χρόνια δημιούργησε μια πρωτότυπη μονάδα με ηλιακά κάτοπτρα στο ιδιόκτητο θέρετρο που διαθέτουν στην ίδια περιοχή και ονομάζεται Πιζ Ναιρ. Λέγεται πως η ενέργεια που παράγουν αυτά τα κάτοπτρα είναι υπέρ αρκετή ώστε να καλύψει τις ανάγκες του πρώτου χιονοδρομικού κέντρου απέκτησε η  οικογένεια του μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου, στο Saint Moritz της Ελβετίας.

Clubhouse_Cresta_Run_01

Η απόκτηση του CrestaRun

Πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό πως τα παιδιά του μεγιστάνα Στάυρου Νιάρχου αποφάσισαν να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή του Saint Moritz της Ελβετίας. Σε επίσημη ανακοίνωση που φιλοξενείται σε ελβετικά sites αλλά και σε πολλά γαλλικά αναφέρεται πως η οικογένεια απέκτησε μέσω της εταιρείας που διαθέτει στην Ελβετία το διάσημο prive club αλλά και πίστα χιονιού Cresta Run που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Saint Moritz και ακριβώς πάνω από το χωριό Celerina.  Το Cresta ανοίγει συνήθως δύο ή τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα καi συνεχίζει να δέχεται κόσμο και για τις εννέα επόμενες εβδομάδες, μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια ιδιωτική λέσχη, αλλά και μη-μέλη μπορούν να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις και να αποκτήσουν την περίφημη κάρτα του club.  Πρόκειται δε για ένα από τα παλαιότερα club που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελβετία μιας και η πρώτη πίστα ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1885 και ολοκληρώθηκε μέσα σε εννέα εβδομάδες. Ο πρώτος σκιέρ που το έκανε γνωστό ήταν ο Cornish το 1887 κατά την διάρκεια του Grand National.

0

OlymbiaBobRun: Η μόνη φυσική πίστα πάγου στον κόσμο

Το εν λόγω club στο Saint Moritz της Ελβετίας που βρίσκεται στην περιοχή Celerina λειτουργεί από το 1904. Η οικογένεια Νιάρχου αποφάσισε να εξαγοράσει και αυτό το χειμερινό club για σπορ έναντι ενός ποσού πολλών εκατομμυρίων και να το εντάξει στις επιχειρήσεις που διαθέτει στην Ελβετία. Πρόκειται για την μοναδική φυσική πίστα πάγου στον κόσμο ενώ όλες οι άλλες αντίστοιχες πίστες στην Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία πρέπει να παγώσουν τεχνητά, δεδομένου ότι βρίσκονται σε λιγότερο ευνοϊκή κλιματολογικά υψόμετρα. Η ιστορία της «Ολυμπίας Bob Run» που ανήκει και αυτή στην οικογένεια Νιάρχου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν Βρετανοί επισκέπτες κυρίως το χειμώνα έψαχναν για ένα μέρος για να ασκηθούν. Η αναζήτηση προηγήθηκε  σε άλλες πίστες που υπήρχαν στην περιοχή . Υπήρξαν όμως συγκρούσεις όπως στην περίπτωση του Cresta Run που εξυπηρετεί μέχρι και σήμερα vip λάτρεις του αγωνιστικού έλκηθρου από όλο τον κόσμο που έχουν οργανωθεί στο Saint Moritz Bobsleigh Club  που είναι η παλαιότερη λέσχη για έλκηθρο στον κόσμο. Η κατασκευή της πίστας του Olymbia Bob Run ξεκίνησε με την υποστήριξη  Alphonse Badrutt  της ομώνυμης οικογένειας που διαθέτει το Badrutt Palace στο Saint Moritz που αποτελεί τον χειμερινό προορισμό για την οικογένεια Βαρδινογιάννη . Το «παγωμένο κανάλι” όπως το ονομάζουν οι κάτοικοι της περιοχής οδηγεί  μέσα στο πευκοδάσος από το πάρκο «St Moritz Badrutt» και φθάνει μέχρι το χωριό Celerina.

Θ.Σ