ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αποφασίζουν Τρίτη για τη λήψη μέτρων

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΟΗΟ ΣΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ θα αποφασίσουν την ερχόμενη Τρίτη, τα μέτρα στα οποία θα προχωρήσουν ως αντίδραση στη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών για μισθολογικές αυξήσεις στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό.

Οι επικεφαλής των δύο συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ διεμήνυσαν ότι δεν απομένει άλλη επιλογή παρά ο μεταξύ τους συντονισμός για λήψη μέτρων.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης,  απαντώντας σε ερώτηση για το ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβουν οι συντεχνίες,  είπε πως «θα είναι αποφάσεις διεκδίκησης εκείνων τα οποία θεωρούμε ότι δικαιούμαστε».

Σε ερώτηση αν είναι στο «τραπέζι» οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε πως «υπάρχει τεράστια διάσταση για άμεση κατάληξη, οπότε τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι σε σχέση με τον τρόπο αντίδρασης και διεκδίκησης».

Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι στη Συμφωνία Πλαίσιο που υπέγραψαν με την Κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο περιλήφθηκε Μηχανισμός διασύνδεσης του μισθολογίου με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και ότι διαπιστώνεται από τα οικονομικά στοιχεία πως πέρα της παραχώρησης των προσαυξήσεων και του 50% της ΑΤΑ, υπάρχει ένα περιθώριο πέραν του 2% για παραχώρηση από την Κυβέρνηση γενικών αυξήσεων για το 2018.

ΣΕΚ και ΠΕΟ έχουν ζητήσει από τον Υπουργό αντί για την παραχώρηση γενικών αυξήσεων να μειώσει τις αποκοπές που έχουν επιβληθεί στους μισθούς των εργαζομένων και να διαφοροποιήσει τα επιδόματα και τις υπερωρίες.

Ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, δήλωσε ότι δικαιολογείται με βάση τα μακροοικονομικά μεγέθη να ζητείται μερική μείωση της κλιμακωτής αποκοπής μισθών η οποία εφαρμόστηκε το 2012 και ανέρχεται από 3,8% μέχρι 17,5%, χωρίς να δημιουργείται ανατροπή στα δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τη ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, με βάση τη συμφωνία πλαίσιο και τα ευρήματα του Μηχανισμού που συστάθηκε και ο οποίος διαπίστωσε ότι για τα έτη 2017-2018 υπάρχει ένα περιθώριο πέραν των προσαυξήσεων και του τιμαρίθμου, ύψους 2%, οι Συντεχνίες διεκδικούν όπως αυτό αξιοποιηθεί για την επαναφορά μικρού μέρους από τις αποκοπές μισθών αρχίζοντας από τους χαμηλά αμειβόμενους, την επαναφορά επιδομάτων και του τρόπου υπολογισμού των υπερωριών και την επίλυση ειδικών θεμάτων που αφορούν στρεβλώσεις σε βάρος εργαζομένων.

Η Συμφωνία αφορούσε περίπου 24 χιλιάδες εργαζομένους και συνταξιούχους των ημικρατικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό.

Σε  γραπτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες των δύο συντεχνιών, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις θα μπορούσαν να συζητηθούν το επόμενο έτος, υποδεικνύοντας πως η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς παραμονές εκλογών θα σηματοδοτούσε την επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος.