ΟΗΕ: 34.000 οι εκτοπισμένοι στην Ουκρανία

Ο ΟΗΕ ανέφερε την ύπαρξη 34.000 εκτοπισμένων στην Ουκρανία, ωστόσο μόνον για τους 19.000 εξ αυτών μπορεί μέχρι στιγμής να υπάρξει επιβεβαίωση ταυτότητας από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

«Στο σύνολο εκτιμάται ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει ανέλθει στους 34.000», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Γενς Λέρκε, στη Γενεύη.

Από τους 34.000 εκτοπισμένους «οι 19.000 έχουν αναγνωριστεί» και προέρχονται από την Κριμαία και από την Ανατολική Ουκρανία, προσέθεσε ο ίδιος.

«Έχουμε επίσης λάβει αξιόπιστες πληροφορίες που μιλούν για κινήσεις στις επαρχίες του Ντονέτσκ (στα ανατολικά) και Λουχάνσκ (στα ανατολικά), όμως εμείς δε διαθέτουμε προσωπικό επί του πεδίου εκεί. Υπάρχει επίσης εκτίμηση για 15.000 από το Σλοβιάνσκ», υπογράμμισε η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Λέρκε υπογράμμισε ότι αυτόν τον τελευταίο αριθμό τον έχουν μεταβιβάσει οι τοπικές αρχές, όμως ο ΟΗΕ δε μπορεί να τον επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής.

Την 20η Μαΐου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι περίπου 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Τάταροι, έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στην Ουκρανία.