ΟΗΕ: Το κόστος της καταστροφής από τον εμφύλιο στη Συρία στα 388 δισ. δολάρια

Επτά χρόνια συγκρούσεων στον πολυαίμακτο εμφύλιο της Συρίας έχουν προκαλέσει μια τεράστια καταστροφή στη χώρα, που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη πλησιάζει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια!

Όπως ανακοίνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία του ΟΗΕ (ESCWA) σε διήμερη συνάντηση άνω των 50 Σύρων και διεθνών ειδικών στο γειτονικό Λίβατο «ο όγκος καταστροφής του φυσικού κεφαλαίου και η τομεακή κατανομή του» εκτιμήθηκε σε περισσότερα από 388 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που δεν περιλαμβάνει «τις ανθρώπινες απώλειες από τους θανάτους ή την απώλεια εργατικού δυναμικού λόγω των εκτοπισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της Συρίας».

Την τελευταία επταετία πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού που είχε η χώρα πριν τον πόλεμο εγκατέλειψε τη Συρία ή εκτοπίστηκε σε άλλα σημεία στο εσωτερικό της.

Η στρατιωτική επέμβαση το 2015 της Ρωσίας, που έσπευσε στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Άσαντ, βοήθησε τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν σημαντικά εδάφη τους τελευταίους μήνες. Αντάρτες και τζιχαντιστές εξακολουθούν να μάχονται σε ορισμένους θυλάκους, αλλά η ζυγαριά στο στρατιωτικό επίπεδο έχει γείρει στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ και έχουν αρχίσει προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Μια πλήρης έκθεση της ESCWA με επικαιροποιημένα στοιχεία για τις επιπτώσεις του πολέμου θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο συμβάλλοντας στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για το μέλλον της χώρας μετά τη λήξη της σύρραξης.