ΟΗΕ: Στην κόψη του ξυραφιού η Γάζα – Συνεδριάζει σήμερα το ΣΑ

Οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Γάζα και οι ρουκέτες της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη κλιμακώνονται, με τον αριθμό των πληγμάτων να πολλαπλασιάζεται: Το Ισραήλ έπληξε 320 στόχους από την Τετάρτη, οι ρουκέτες της Χαμάς φτάνουν τις 200 από την έναρξη της επιχείρησης ενώ οι παλαιστινιακές πηγές μιλούν για 61 νεκρούς.

Για την νέα κρίση συνεδριάζει εντός της ημέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Στην κόψη του ξυραφιού» βλέπει την περιοχή ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών -την ώρα που διαπιστώνεται ελάχιστη ορατή κινητικότητα για διπλωματική διέξοδο.

Οι επαφές ξένων ηγετών με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς είναι συνεχείς, χωρίς όμως ραγδαίες εξελίξεις.

«Ο εκτροχιασμός της κατάστασης οδηγεί σε ένα καθοδικό σπιράλ που μπορεί γρήγορα να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν.

«Ο κίνδυνος να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η βία είναι ακόμη πραγματικός» τόνισε, λέγοντας πως η περιοχή βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού».

Οι προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας, όπως εκείνη της τελευταίας αναζωπύρωσης προ ετών, φαίνεται να βρίσκονται στην παρούσα φάση στο ελάχιστο. Συνήθως, ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ισράηλ και Παλαιστίνιων λειτουργεί η Αίγυπτος.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλφαταχ αλ Σίσι ανέφερε ότι «προχώρησε σε εκτεταμένες επαφές με όλες τις πλευρές», λέγοντας πως συζητήθηκαν «οι κρίσιμες προϋποθέσεις και η ανάγκη να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση και η περιδίνηση στη βία».

Με τον Νετανιάχου συνομίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

«Συνομίλησα με αρκετούς ηγέτες και εκτίμηση την έκραση της ισχυρής υποστήριξής τους στο δικαίωμα και το καθήκον μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» περιορίστηκε να πει ο Νετανιάχου, χωρίς να δώσει καμία ένδειξη για παύση της επιχείρησης.