ΟΗΕ: Ο ΓΓεξέφρασε τη λύπη και την απογοήτευσή του που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στη Διάσκεψη για την Κύπρο

Κατά τη τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους αναφορικά με το Κυπριακό και συγκεκριμένα για τη λήξη της Διάσκεψης για την Κύπρο χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Σε ερώτηση γιατί οΓενικός Γραμματέας έκλεισε το βράδυ της Πέμπτης τη Διάσκεψη για την Κύπρο, παρόλο που στις 4 Ιουνίου ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα είναι «ανοικτού τέλους», ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η απόφαση αυτή, ήταν το αποτέλεσμα μιας κοινής συμφωνίας των συμμετοχόντων ότι ήταν καλύτερα αυτή να κλείσει. Ο Γενικός Γραμματέας, είπε, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Στο ερώτημα αν αυτό σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2008 έχουν τελειώσει και ο Γενικός Γραμματέας επιστρέφει την εντολή του, ο κ. Dujarric δήλωσε ότι αυτό σημαίνει τη λήξη μόνο της Διάσκεψης.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Eide μαζί με την κα Spehar θα είναι στην Νέα Υόρκη την εβδομάδα της 17 ης Ιουλίου και θα ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας. Για τον Γενικό Γραμματέα, τόνισε, ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι ξεκάθαρος. Είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή και τα Ηνωμένα Έθνη θα παραμείνουν στη διάθεση των ενδιαφερόμενων μερών, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο κ. Guterres χθεςτο βράδυ. Οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον, συνέχισε, θα ληφθεί από τον Γενικό Γραμματέα μετά από διαβουλεύσεις που θα έχει με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτό που έγινε χθες θα πρέπει να απορροφηθεί, και ο Γενικός Γραμματέας θα έχει προφανώς ένα γύρο διαβουλεύσεων προτού κάνει το επόμενο βήμα.

Σε αναφορά δημοσιογράφου στην έκθεση της UNFICYP και ερωτηθείς αν θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα της Γενεύης και παράλληλα αν θα υπάρξει ανακοίνωση για τη συνάντηση του António Guterres με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan , ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέαείπε ότι σε εύθετο χρόνο θα υπάρξει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις καλές του υπηρεσίες. Θα πρέπει να απορροφηθεί αυτό που έγινε και θα πάρει κάποιο χρόνο για όλα τα μέρη να σκεφθούν για το τι πραγματικά έγινε.

Αναφορικά με τησυνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan , ο κ. Dujarric ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις για ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών θεμάτων. Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε τη λύπη και την απογοήτευσή του που δεν έχει επιτευχθεί μια συμφωνία στη Διάσκεψη για την Κύπρο, αλλά τόνισε στον Τούρκο Πρόεδρο πως εκτιμά βαθύτατα την ισχυρή δέσμευση της Τουρκικής Κυβέρνησης στη διαδικασία, καθώς και το ρόλο της στην Συρία.

Σε ερώτηση αν ο Γενικός Γραμματέας διαφωνεί με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης έδειξε την αδυναμία μιας λύσης μέσα στις παραμέτρους της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Dujarric δήλωσε ότι «ορόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να διευκολύνουν. Δεν διαπραγματευόμαστε εκ μέρους των πλευρών, αλλά διευκολύνουμε τις συνομιλίες μεταξύ τους. Είμαστε πάντα στη διάθεση των μερών όταν προσέλθουν σε εμάς με αίτημα για διαπραγματεύσεις».