ΟΗΕ: Μας ανησυχούν οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή

Ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Stéphane Dujarric, κατά  την τακτική ενημέρωση των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, δημοσιογράφος αναφερόμενος στα τρία βασικά σημεία που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για επανάληψη των συνομιλιών που κατέρρευσαν στην Ελβετία, έθεσε στον κ. Dujarric το ερώτημα πώς ο Γενικός Γραμματέας βλέπει, σε αυτό το σημείο, τη συνέχιση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες. Παράλληλα, επανέλαβε το ερώτημα αναφορικά με τις γεωτρήσεις που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα οι εταιρίες Total και ΕΝΙ.

Απαντώντας, ο κ. Dujarric τόνισε ότι ήταν ξεκάθαρο ότι οι διαφορές μεταξύ των μερών στο Crans-Montana απέκλιναν μεταξύ τους και γι’ αυτό η Διάσκεψη έπρεπε να κλείσει. Ο Γενικός Γραμματέας, συνέχισε ο κ. Dujarric, είπε στην Ελβετία ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πρόθυμα και είναι στη διάθεση των μερών που επιθυμούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία και πως ο ρόλος τους είναι για να τα διευκολύνει.

Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο κ. Eide θα είναι στη Νέα Υόρκη πριν από το τέλος του μήνα όπου και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Προφανώς, συνέχισε, θα πρέπει να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα και επίσης είναι καιρός για όλα τα μέρη να προβληματιστούν.

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, ο κ. Dujarric είπε πως δεν έχει να κάνει κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο επί τούτου «εκτός από το να πω ότι προφανώς δεν θα θέλαμε να δούμε οποιοδήποτε περιστατικό. Προφανώς μας ανησυχούν οι συνεχιζόμενες εντάσεις σε αυτήν την περιοχή.»