ΟΗΕ: Ερευνά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Β.Κορέα

Τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, θα διερευνήσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου αποδέχθηκαν με συναίνεση τη σχετική απόφαση, η οποία προτάθηκε από την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία ζητεί από την Βόρεια Κορέα “να συνεργασθεί άνευ όρων” με την επιτροπή και “να επιτρέψει ελεύθερες επισκέψεις” στη χώρα, πράγμα που η Πιονγκγιάνγκ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί στον Ειδικό Εισηγητή για τη Βόρεια Κορέα.

Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι αν ερευνήσει “τις σοβαρές, συστηματικές και γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στη Βόρεια Κορέα όπως είναι “η παραβίαση του δικαιώματος στην τροφή, οι παραβιάσεις στα στρατόπεδα κράτησης, τα βασανιστήρια και η απάνθρωπη μεταχείριση, η αυθαίρετη κράτηση, η εφαρμογή διακρίσεων, οι παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης, του δικαιώματος στη ζωή, της ελευθερίας μετακίνησης, οι εξαφανίσεις προσώπων, οι απαγωγές ξένων υπηκόων”.

Στόχος της έρευνας είναι η απόδοση ευθυνών, κυρίως όταν οι παραβιάσεις αυτές είναι πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.