Οδική ασφάλεια: Μηδενική ανοχή – Άμεση στέρηση άδειας οδηγού για σοβαρές παραβάσεις

Οδική ασφάλεια: Μηδενική ανοχή – Άμεση στέρηση άδειας οδηγού για σοβαρές παραβάσεις

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος προέδρευσε σήμερα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 2020, συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι η συνεδρία ήταν αρκετά παραγωγική καθότι λήφθηκαν διάφορες αποφάσεις οι οποίες κρίνονται πολύ σημαντικές για το θέμα της Οδικής Ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός είπε ότι παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας πολύ ανησυχητικά στοιχεία τα οποία σχετίζονται με την υπερβολική ταχύτητα, καθώς επίσης στοιχεία τα οποία αφορούν οδηγούς που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ.

Ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι «έχει ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Οδικών Μεταφορών όπως το Τμήμα Οδικών Μεταφορών αξιοποιήσει περαιτέρω τις εξουσίες τις οποίες έχει, ώστε όταν και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οδηγός είναι επικίνδυνος για την οδική ασφάλεια, π.χ. οδηγεί κάτω από την επήρεια ναρκωτικών, να αναστέλλει την άδεια οδήγησής του μέχρι την περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξουσίες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ο κ. Καρούσος είπε ότι «το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει την εξουσία, και το κάνει ήδη σε αρκετές περιπτώσεις, να αναστείλει την άδεια οδήγησης, ή να την ακυρώσει και να ξαναζητήσει επανεξέταση ή να πάρει κάποια επιπρόσθετα μέτρα. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη, αλλά θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας σε αυτό τον τομέα. Εάν οποιοσδήποτε είναι θετικός σε ελέγχους νάρκοτεστ, τότε άμεσα θα αναστέλλεται η άδεια οδήγησης μέχρι να προωθηθεί το θέμα του σε ιατροσυμβούλιο για να διαπιστωθεί εάν είναι επαναλαμβανόμενος χρήστης ή όχι. Επίσης, εάν κάποιος αναπτύσσει υπερβολικά ψηλή ταχύτητα και η οποία κρίνεται επικίνδυνη, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών μπορεί να αναστείλει την άδεια οδήγησης του συγκεκριμένου οδηγού».

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι: «Τώρα θα γίνουμε πολύ πιο αυστηροί με μηδενική ανοχή για να στείλουμε σε όλους τα σωστά μηνύματα. Έχουμε τις εξουσίες και θα τις εφαρμόσουμε. Υπάρχει μία διαδικασία για το θέμα του νάρκοτεστ. Εάν και εφόσον κάποιος καταγγελθεί ότι είναι θετικός στους ελέγχους που κάνει η αστυνομία σε θέματα νάρκοτεστ, τότε θα ενημερώνεται το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το οποίο θα αναστέλλει την άδεια οδήγησης μέχρι να περάσει από ιατροσυμβούλιο αυτός που καταγγέλλεται, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι επαναλαμβανόμενος χρήστης ή όχι. Το ίδιο ισχύει και για τα άλκοτεστ».

Στη συνέχεια, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών για το στάδιο που βρίσκεται το Νομοσχέδιο που αφορά στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα είπε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι τουρίστες, οι οποίοι ενοικιάζουν αυτοκίνητο στην Κύπρο και καταγγέλλονται για οδική παράβαση, δεν πληρώνουν το εξώδικο ως οφείλουν με αποτέλεσμα πολλά εξώδικα να είναι απλήρωτα. Έχει γίνει η σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Τέλος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο για το θέμα του συστήματος φωτοεπισήμανσης το οποίο βρίσκεται στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών , καθώς επίσης για την νομοθεσία που αφορά στις συσκευές προσωπικής κινητικότητας, τα γνωστά σκουτεράκια.

«Το Νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Αναμένουμε τις προτάσεις και εισηγήσεις της Ένωσης Δήμων για να προχωρήσουμε με στόχο μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο να ψηφιστεί από την Βουλή και να εφαρμοστεί» είπε ο κ. Καρούσος.

Υπουργός Δικαιοσύνης: “Τα νομοσχέδια για αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις αποσκοπούν στον περιορισμό των άδικων θανάτων”

Εντός Φεβρουαρίου αναμένει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης ότι θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια που προβλέπουν αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις.

Σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση νέας συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο της ψήφισης των επτά νομοσχεδίων και του ενός Κανονισμού για την αύξηση των ποινών που αφορούν στις τροχαίες παραβάσεις. Μετά από μια μακρά διαδικασία στην Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής είμαστε πολύ κοντά στο να έχουν σχεδόν εξολοκλήρου συμφωνηθεί οι αυξήσεις των ποινών και ελπίζω ότι εντός του επόμενου μήνα αυτά θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση, και ελπίζω με την ομόφωνη απόφαση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.»

Με τη ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών, πρόσθεσε, «θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τις αυξήσεις των ποινών, γιατί ο σκοπός δεν είναι η είσπραξη μεγαλύτερων ποσών από το Κράτος, αλλά ο σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν αυτές οι αυξημένες ποινές σαν ένα σημείο που θα βοηθήσει να περιορίσουμε τις τροχαίες παραβάσεις και κατ’ επέκταση, τους άδικους θανάτους που δυστυχώς δεν καταφέραμε να περιορίσουμε.»

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει αυξημένη παρουσία των Αστυνομικών της Τροχαίας στους δρόμους, η οποία έχει γίνει αισθητή από τους πολίτες και σημείωσε πως έχει ζητηθεί και η συνεργασία των τοπικών Αρχών για να μπορέσει να περιοριστεί η παράνομη στάθμευση. «Έχουμε ζητήσει συνεργασία από τις τοπικές Αρχές ώστε, και με τους δικούς τους τροχονόμους, να περιοριστεί η παράνομη στάθμευση, η οποία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στις πόλεις και στα χωριά.»

Ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε επίσης πως έχει συμφωνηθεί η σύσταση διμελούς επιτροπής για ετοιμασία μελέτης, στην οποία θα αναλύονται όλα τα τροχαία δυστυχήματα, «για να καταδειχθούν όλες τις αίτιες που τα προκάλεσαν. Η έκθεση της Επιτροπή θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο, για να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τη μάστιγα αυτή.»

«Θέλω, τελειώνοντας», είπε ο κ. Υπουργός «να επιστήσω την προσοχή στους οδηγούς και κυρίως στους νεαρούς οδηγούς για το πώς οδηγούμε. Δεν έχει κλείσει ένας μήνας από το νέο έτος και ήδη θρηνούμε πέντε νεκρούς στην άσφαλτο. Μια τραγική αρχή. Οι πλείστοι εξ αυτούς τους θανάτους αφορούν νεαρά άτομα. Το έχουμε πει πολλές φορές, θέλω να το πω ακόμη μια φορά: είναι κρίμα να χάνονται ζωές στην άσφαλτο εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα και της παράληψης συμμόρφωσης και τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.»

Σημειώνεται ότι οι συνεδρίες του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας έχουν εντατικοποιηθεί και ενδεχομένως να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο, αφού το Συμβούλιο είναι το Σώμα όπου όλοι οι φορείς που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας στους δρόμους συμμετέχουν, με τις αποφάσεις να μπορούν να ληφθούν αμεσότερα.