Οδηγούνται σε «βουτιά» οι κινεζικές εξαγωγές λόγω εμπορικού πολέμου

Η απροσδόκητη πτώση των εξαγωγών στην Κίνα το Νοέμβριο, δείχνει ένα λόγια για τον οποίο το μεγάλο αυτό κράτος επείγεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ; Οι δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν τις κινεζικές εξαγωγές σε μια εποχή που ήδη είναι αδύναμη η παγκόσμια ζήτηση.

Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν κατά 1,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ειδικά οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ βυθίστηκαν κατά 23%, όπως ανέφεραν οι τελωνειακές Αρχές την Κυριακή. Αυτή ήταν η χειρότερη επίδοση εξαγωγών προς τις ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο και ταυτόχρονα ο 12ος συνεχόμενος μήνας πτώσης των εξαγωγών της μιας υπερδύναμης στην άλλη. Οι συνολικές αποστολές αγαθών αναμενόταν να αυξηθούν κατά 0,8%, καθώς οι εταιρείες λιανικού εμπορίου, κυρίως, φρόντισαν για το αποθεματικό τους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Περίπου 18 μήνες αμοιβαίας επιβολής δασμών, έχουν προξενήσει ζημιές και στις δυο οικονομίες, καθώς τόσο οι κινεζικές εξαγωγικές εταιρείες, όσο και οι Αμερικανοί αγρότες πούλησαν λιγότερα οι μεν στους δε. Όταν οι δυο πλευρές αποφάσισαν να εργαστούν για μια «πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας» τον Οκτώβριο, υπήρξε ελπίδα ότι η υπόθεση θα οδηγείτο σε μια γρήγορη επίλυση, τουλάχιστον σε μερικά από τα βασικά ζητήματα. Ωστόσο, οι σχετικές διαπραγματεύσεις επιμηκύνθηκαν, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει εφικτό να καταργηθούν ορισμένοι από τους δασμούς που επιβλήθηκαν, παρά το ότι η πορεία των δυο οικονομιών είναι χειρότερη από την αντίστοιχη πριν το ξέσπασμα της σύγκρουσης.

«Η εξασθενημένη παγκόσμια ζήτηση, ειδικά σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία, οδήγησε σε μείωση των εξαγωγών», ενώ το ασθενέστερο γιουάν το Νοέμβριο, μείωσε την αξία των εξαγωγών σε δολάρια, σύμφωνα με τον Γουάνγκ Γιουχίν, ερευνητή στις διεθνή οικονομικά στο Ινστιτούτο της Τράπεζας της Κίνας. «Εξετάζοντας το μέλλον, οι εξαγωγές εξαρτώνται από την πρόοδο των εμπορικών συνομιλιών. Εάν επιτευχθεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας και υπάρχει ανατροπή στην επιβολή δασμών, οι εταιρείες είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν μεγαλύτερη σιγουριά και οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αυξηθούν».

Οι πιο πρόσφατες ενδείξεις των συνομιλιών δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες σε αυτές, βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην επίτευξη της πρώτης φάσης της συμφωνίας πριν από την 15η Δεκεμβρίου, όταν θα πρέπει να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί σύμφωνα με τις εξαγγελίες του προέδρου Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ. Εάν τελικά οι δασμοί αυτοί επιβληθούν σε προϊόντα όπως λχ τα smartphones και οι υπολογιστές, αυτό θα βλάψει περαιτέρω τις εξαγωγές της Κίνας και θα αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ.

Τι λέει οικονομολόγος του Bloomberg
«Οι εξαγωγές έδειξαν τις προοπτικές τους το Νοέμβριο, εμφανίζοντας μια πτώση- έκπληξη, ακόμα και μετά από ώθηση που έδωσε ένα ασυνήθιστα ευνοϊκό περιβάλλον. Η αδυναμία ακόμα δεν έχει παρέλθει, καθώς κινείται μεταξύ των νέων παραγγελιών για εξαγωγές και τα τελευταία δεδομένα που έχουν υπόψη τους τα στελέχη της αγοράς», υποστηρίζει ο Ντέηβιντ Κιου, οικονομικό στέλεχος του Bloomberg.