Οδηγούμαστε σε αδιέξοδο λόγω τουρκικής αδιαλλαξίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε σήμερα ότι λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας οδηγούμαστε δυστυχώς σε αδιέξοδο,  σημειώνοντας ότι η τουρκική αδιαλλαξία δεν οδηγεί στην έναρξη ενός διαλόγου το συντομότερο δυνατόν.

Ο Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε στην εκδήλωση για τα εγκλωβισμένα παιδιά και για τα παιδιά της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, όπου θα υπογράψει σημαντικές διμερείς συμφωνίες, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και θα χαράξει την παραπέρα πορεία.

«Είναι με λύπη μου πραγματικά, πάρα το γεγονός ότι δεν θα το επιθυμούσα, να πω πως η τουρκική αδιαλλαξία, δυστυχώς, δεν οδηγεί στο επιθυμητό, στην έναρξη το συντομότερο δυνατόν ενός διαλόγου που θα μας επέτρεπε να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική συμβίωση», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι οι διακοινοτικές διαφορές αλλά παραμένει όπως δημιουργήθηκε το 1974 και δεν είναι παρά πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά και επιβολής ή και επιβουλής σε βάρος ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού.

Σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες και κατεβλήθησαν σημαντικές και γενναίες προσπάθειες αυτή την περίοδο, ώστε από τη μια διασφαλίζοντας τις βασικές αρχές λύσης να μην παραγνωρίσουμε τις έγνοιες ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Ωστόσο, είπε ότι «είναι με λύπη που θέλω να πω σήμερα ότι οδηγούμαστε δυστυχώς σε αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Διαβεβαίωσε ότι η πλευρά μας θα επιμείνει σε αυτό που επιδιώκει, δηλαδή προ της έναρξης του όποιου διαλόγου θα πρέπει να διασφαλιστούν οι βασικές αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, «όχι όπως εμείς θέλουμε αλλά όπως οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπουν και που δεν επιτρέπουν την αμφισβήτηση ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα».

«Οσοι το αρνούνται είναι εκείνοι που επιθυμούν τη δημιουργία δύο κρατών ή τη δημιουργία συνομοσπονδίας μέσα από δύο τάχα προϋπάρχοντα κυρίαρχα κράτη. Η παρανομία δεν δημιουργεί δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από εμάς», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στη συνέχεια ότι όσοι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν, όσοι έδειξαν ενδιαφέρον για την επανέναρξη του διαλόγου, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να στρέψουν την προσοχή τους προς την τουρκική πλευρά, είτε λέγεται Κυβέρνηση της Αγκυρας είτε λέγεται τουρκοκυπριακή ηγεσία.

«Δεν θα δεχθούμε την αναγνώριση των όποιων τετελεσμένων και οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και για τη στάση μας η οποία θα προέρχεται από τη δική τους συμπεριφορά και στάση. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν είναι δυστυχώς ενθαρρυντικές», κατέληξε.