Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συζητά δύο προτάσεις νόμου για αναστολή εκτέλεσης ενταλμάτων που αφορούν χρηματικές οφειλές.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε οδηγίες στις 15 Σεπτεμβρίου, που θα διαβιβαστούν προς τα μέλη της Αστυνομίας, όπως κατά την εκτέλεση φυλακιστηρίων που σχετίζονται με οφειλές διερευνάται το ενδεχόμενο διακανονισμού για καταβολή των οφειλών με δόσεις και όπως τα φυλακιστήρια εκτελούνται μόνο για μεγάλα ποσά.
Το πρώτο δεκάμηνο του έτους οδηγήθηκαν στις φυλακές 289 άνθρωποι για οφειλές.
Τα εντάλματα αφορούν καταδολίευση, για χρηματικές ποινές που επιβλήθηκαν μέσα από διάφορες νομοθεσίες.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, που συζήτησε τις δύο προτάσεις νόμου για αναστολή της εκτέλεσης ενταλμάτων που εκδίδονται για είσπραξη χρηματικών ποσών, το Υπουργείο εξετάζει άλλους τρόπους εκτέλεσης, όπως η κοινοτική εργασία. Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου ανέφερε επίσης ότι τα εντάλματα για οφειλές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις αφορούν κατά το πλείστον εργοδότες που δεν κατέβαλαν τα ποσά που κράτησαν από τους υπαλλήλους τους και αυτοεργοδοτούμενους.
Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ενώπιον της Επιτροπής η Αναπληρώτρια Διευθυντής των Φυλακών Αννα Αριστοτέλους κατά τους 10 πρώτους μήνες του 2015 οδηγήθηκαν στις φυλακές 289 άτομα για χρηματικές οφειλές που αφορούσαν ποσά από 300 ευρώ μέχρι 30.000.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή, η κ. Αριστοτέλους είπε ακόμα πως η Διεύθυνση των Φυλακών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Γενική Εισαγγελία, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μένουν όσο το δυνατό λιγότερο στη φυλακή και να γίνονται διευκολύνσεις ώστε να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Οταν οδηγούνται στις φυλακές άνθρωποι για απλήρωτες οφειλές, η Ειδική Επιτροπή των Φυλακών συνέρχεται εκτάκτως και εάν προκύψει ανάγκη και καθημερινά ώστε οι φυλακισθέντες για οφειλές να τοποθετούνται στην ανοικτή φυλακή, ανέφερε.
Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι οι χρηματικές οφειλές δεν σχετίζονται με το σωφρονισμό και θα πρέπει να βρεθούν άλλες μέθοδοι συμμόρφωσης, όπως η κοινοτική εργασία. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να προσμετρηθεί το κόστος της σύλληψης, μεταφοράς, κράτησης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φυλακισμένων αυτών.
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις οφειλές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, η Υπηρεσία δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο, προσθέτοντας πως ακόμα όταν παρέθλουν οι έξι μήνες που δίνουν τα δικαστήρια για συμμόρφωση και ο οφειλέτης αποταθεί στο Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γίνονται διευκολύνσεις ώστε να μην οδηγηθεί στη φυλακή. Είπε ακόμα ότι εάν ειδοποιηθεί το Γραφείο πριν ο οφειλέτης οδηγηθεί στη φυλακή και πάλι δίνεται περαιτέρω διευκόλυνση.
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι υπό συζήτηση οφειλές δεν αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών καθώς δεν αφορούν φορολογικές οφειλές. Ανέφερε επίσης στην Επιτροπή ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει τη διακριτική ευχέρεια να διαγράψει οφειλές για ανθρωπιστικούς λόγους.
Η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι προτάσεις νόμου προσκρούουν στο άρθρο 53.4 του Συντάγματος με βάση το οποίο η εξουσία αναστολής ποινής είναι εξουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία ασκεί με εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.
Ο Εκπρόσωπος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προτεινόμενες νομοθεσίες. Είπε πως η φυλάκιση επιβάλλεται μετά από μία σειρά δικαστικών διαδικασιών, στις οποίες ο οφειλέτης έχει το λόγο να υπερασπιστεί τον εαυτό, ως έσχατο μέτρο.
Πρόσθεσε ότι οι Βουλευτές πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι οφειλές δεν αφορούν μόνο πρόστιμα, αλλά και οφειλές για αστικές υποθέσεις.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση των προτάσεων νόμου με στόχο να μην καταλήγουν στη φυλακή άνθρωποι που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους αποδεδειγμένα.
Υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται ο τόπος υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές και δεν μπορούν να πληρώσουν και ξεκαθάρισε ότι ο στόχος της Επιτροπής δεν είναι να κάνει πλάτες σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν πληρώνουν.
Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του προβλήματος είναι ενδεικτικά του προβλήματος. Είπε πως βρέθηκαν στη φυλακή άνθρωποι για οφειλές από 200 ευρώ μέχρι 30.000 ευρώ.
Είπε ακόμα πως η νομική υπηρεσία ήταν ξεκάθαρη ως προς τη συνταγματικότητα των προτάσεων νόμου, προσθέτοντας πως έχει κατατεθεί μια πολύ σοβαρή εισήγηση, που θα εξεταστεί με πάσα προσοχή και διαλαμβάνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε ο Δικαστής να μπορεί να επιβάλλει ποινές άλλες και όχι μόνο φυλάκιση.
Ο κ. Σαμψών είπε ακόμα ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες για κοινωνική εργασία έναντι του χρέους και καταλήγοντας ανέφερε ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε για 500 ευρώ να μην καταλήγουν στη φυλακή.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι το ισχύον σύστημα και οι διαδικασίες οδηγούν πολίτες στη φυλακή για αμελητέα ποσά, την ώρα που οι μεγαλοοφειλέτες δεν ενοχλούνται
Δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί φορείς παρουσιάζουν κωλυσιεργία στην ετοιμασία και υποβολή νομοθετικών ή άλλων προτάσεων που θα δίνουν τη δυνατότητα επιβολή άλλων μορφών ποινής, όπως η κοινωνική εργασία.
Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εξουσία αναστολής ποινής ή μετατροπής της ποινής την οποία δεν ασκεί.
Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα πως στη φυλακή για οφειλές καταλήγουν πολίτες από χαμηλομεσαία στρώματα και όχι αυτοί που οφείλουν τα πολλά.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου είπε πως το πρόβλημα με τις φυλακίσεις για οφειλές είναι υπαρκτό.
Πρόσθεσε πως ακούστηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως η ποινή της κοινοτικής εργασίας αντί της φυλάκισης.
Είπε ακόμα πως εξετάζεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να μην οδηγούνται στη φυλακή για οφειλές στις κοινωνικές ασφαλίσεις σε 6 μήνες από την απόφαση του Δικαστηρίου και να επεκταθεί η προθεσμία στον ένα χρόνο.
Είπε ακόμα πως άλλη μια εισήγηση είναι όπως αυτός που αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές του, πριν οδηγείται στη φυλακή να παρουσιάζεται εκ νέου στο δικαστήριο.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρης ανέφερε ότι άνθρωποι μπαίνουν φυλακή για μικροποσά. Είπε ότι με νομικίστικες επινοήσεις όπως η παρακοή δικαστικού διατάγματος φυλακίζονται άνθρωποι για χρηματικές οφειλές και ανέφερε ότι με βάση το κεκτημένο δεν πρέπει να πηγαίνουν άνθρωποι φυλακή για χρηματικές οφειλές.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε πως υπάρχουν και πρέπει να δοθούν λύσεις στο θέμα, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε διαλαμβάνει ότι δεν θα οδηγείται κανένας φυλακή για οφειλές 1000 ευρώ και κάτω.