Οδηγίες προς γονείς: Προσοχή στη γρίπη και το κρυολόγημα των παιδιών

Αλήθεια πόσα παιδάκια έχετε συναντήσει τις τελευταίες ημέρες και πόσα από αυτά δεν ήταν άρρωστα; Πόσα είχαν πυρετό και σε πόσα είχε κλείσει και πονούσε ο λαιμός τους; Πόσα παιδάκια με αυτόν τον καιρό ρουφούσαν συνέχεια τη μύτη τους και φταρνίζονταν; Κρύος καιρός, γρίπη και κρυολόγημα. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε (όσο είναι δυνατόν) τον κίνδυνο της έκθεσης των μικρών παιδιών σε ιούς και μικρόβια…

Όλοι οι γονείς ανησυχούν για την έκθεση των παιδιών τους σε μικρόβια και ιούς κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών , αλλά πολύ μικρό ποσοστό 23% αυτών ενδιαφέρεται για την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με παθογόνους ιούς στο σπίτι .Κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίππης 59% των επιφανειών στο σπίτι μπορούν να μολυνθούν με τον ιό της γρίππης ,ο οποίος επιβιώνει για περισσότερες από 48 ώρες.

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ

Η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη της γρίππης είναι σωματική άσκηση ,ικανοποιητικός ύπνος και καλή διατροφή. Σωστή διατροφή της οικογένειας πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως ψάρια, φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C (πορτοκάλι,γρέιπ- φρουτ, ακτινίδιο) πράσινα λαχανικά ( σπανάκι ,μπρόκολο, μαρούλι, πράσο ) είναι σύμμαχοι στον πόλεμο με την γρίππη και όλες τις ιώσεις του χειμώνα.

ΠΛΕΝΕΤΕ ΧΕΡΙΑ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ

Ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος για να μην κολλήσετε γρίππη είναι το πλύσιμο των χεριών .Μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν τακτικά τα χέρια τους ,ώστε να καταστρέφονται τα μικρόβια και οι ιοί. Το πλύσιμο των χεριών γίνεται με χλιαρό νερό και σαπούνι ,τρίβοντας την ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των χεριών ανάμεσα στα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια για 20 δευτερόλεπτα .Φροντίστε να έχετε κοντά κομμένα τα νύχια στα χέρια των παιδιών .Χρησιμοποιείτε ένα αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα εάν δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιείτε νερό και σαπούνι. Υπενθυμίζετε στο παιδί σας να βήχει και να φταρνίζεται στην έσω επιφάνεια του αγκώνα και να κρατά τα χέρια του μακριά από μάτια , μύτη , στόμα.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΨΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Τα παιδιά μπορούν να αγγίξουν και να ξαναγγίξουν πάνω από 300 επιφάνειες μόλις σε 30 λεπτά .Βοηθήστε τα μέλη της οικογένειας ώστε να μη μολυνθούν από ιούς και βακτήρια, με τον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και αντικειμένων με αντισηπτικό διάλυμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΡΙΠΠΗ

Στοκάρετε χαρτομάντιλα, βιταμίνη C, καραμέλες για τον λαιμό ,αντισηπτικό χεριών και απολυμαντικά σπρέι

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Συζητήστε μαζί του για το τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψη της γρίππης και ζητήστε οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι της γρίππης.

πηγή: iatropedia.gr