Ξηροφθαλμία και τεχνητά δάκρυα


Μήπως τα μάτια σας είναι ξηρά σαν την έρημο; Είναι κόκκινα και ερεθισμένα; Ίσως φταίει η διατροφή σας ή το γεγονός ότι γράφετε πολλά e-mail ή sms. Αποτέλεσμα; Δακρύζουν!

Ωστόσο δεν είναι όλα τα δάκρυα ίδια. Άλλα είναι πιο όξινα, άλλα πιο «παχιά», άλλα τέλος πιο «λεπτά». Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του «θρήνου» μας, πολλοί μπορεί να έχουμε προβλήματα δακρύρροιας, έως και σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Όσοι υποφέρουν από αυτό παράγουν λιγότερα δάκρυα από αυτό που χρειάζεται. Ή έχουν επαρκή παραγωγή, αλλά εξατμίζονται πολύ γρήγορα, στερώντας από τον κερατοειδή την πρώτη του άμυνα. Γιατί συμβαίνει;

Τις περισσότερες φορές λόγω μιας κακής μας συνήθειας, άλλες από ένα περιβαλλοντικό παράγοντα, αλλά και ως ένδειξη μιας κρυφής ασθένειας.

Για να τα ανακουφίσετε καταφύγετε στα τεχνητά δάκρυα. Υπάρχουν τέσσερις βασικές οικογένειες τεχνητών δακρύων, που μπορείτε να επιλέξετε με τη βοήθεια του οφθαλμίατρου…

Διαλυτικά: Χρησιμοποιούνται όταν τα φυσικά δάκρυα είναι ανεπαρκή ή δεν έχουν υδαρή σύνθεση, είναι δηλαδή πολύ συμπυκνωμένα. Αποκαθιστούν την τυπική απολυμαντική και ενυδατική ικανότητα του αρχικού δακρυϊκού υμένα. Επίσης, μεταφέρουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου στα κύτταρα του ματιού.

Δάκρυα για όγκο: Αυτός ο τύπος αποκαθιστά τη συχνότητα και την ποσότητα των φυσικών δακρύων, στις περιπτώσεις όπου έχουν χάσει μέρος των βασικών χαρακτηριστικών τους, λόγω της δυσλειτουργίας που οφείλεται στην ξηροφθαλμία.

Σταθεροποιητικά: Συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ικανότητας των φυσικών δακρύων να απλώνονται με ομοιόμορφο τρόπο σε όλο τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα, παρέχοντας υγρασία και άρα προστασία.

Χρησιμοποιούνται όταν ο δακρυϊκός υμένας έχει την τάση να είναι ασταθής και να «διαρρηγνύεται», αφήνοντας προσωρινά εντελώς εκτεθειμένο το μάτι.

Επανορθωτικά: Επαναφέρουν τις αρχικές ιδιότητες των φυσικών δακρύων. Υπάρχουν αυτά που διορθώνουν το επίπεδο οξύτητας ή τα υπότονα για την περίπτωση υπερβολικής εξάτμισης. Τέλος, υπάρχουν αυτά που ρευστοποιούν τις βλεννώδεις εκκρίσεις.

Προτιμάτε σε μορφή gel; Tα οφθαλμικά «gel» ενισχύουν καλύτερα τη δακρυϊκή στοιβάδα, αλλά σε φυσιολογικές οφθαλμικές επιφάνειες μειώνουν για λίγο την οπτική οξύτητα.