Ξεκίνησε στα κατεχόμενα η ψηφοφορία για τις «βουλευτικές εκλογές»

Περισσότερες από 203.000 άτομα προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στα κατεχόμενα για να αναδείξουν τα μέλη της «βουλής».

Στην ψηφοφορία, που άρχισε στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, συμμετέχουν 8 κόμματα και 403 υποψήφιοι, οι 3 ανεξάρτητοι. Η «βουλή» του ψευδοκράτους απαρτίζεται από 50 έδρες. Για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» χρειάζεται πλειοψηφία τουλάχιστον 26 «βουλευτών».

Στις πρόωρες – και πάλι – «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα συμμετέχουν τα κόμματα: Εθνικής Ενότητας, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, κόμμα του Λαού, Δημοκρατικό, Κοινοτική Δημοκρατίας, κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων), Κοινοτικής Απελευθέρωσης και η κίνηση Δρόμος Ανεξαρτησίας. Το όριο εισδοχής στην «βουλή» είναι 5%.

Μικρότερα κόμματα της αριστεράς, όπως το κόμμα Ενωμένη Κύπρος, το κόμμα Νέα Κύπρος, η κίνηση Ομόσπονδη Κύπρος κ.ά, που απαρτίζουν την τ/κ πλατφόρμα μποϊκοτάζ, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις «βουλευτικές». Το ποσοστό αποχής σε όλες τις δημοσκοπήσεις ήταν αρκετά υψηλό.

Απέναντι στις ενέργειες και την εκστρατεία μποϊκοτάζ, πολλοί Τ/κ πολιτικοί απηύθυναν έκκληση στον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες. Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είχε προβεί σε σχόλιο. Είναι ο μόνος από τους ηγέτες των Τ/κ που μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί σήμερα η ώρα που θα προσέλθει στο εκλογικό του τμήμα για να ψηφίσει.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στα κατεχόμενα και οι πρώην ηγέτες των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου, ανακοίνωσαν τις ώρες που θα ψηφίσουν.

Σήμερα ψηφίζουν 203.792 άτομα σε 763 κάλπες στις έξι «επαρχίες». Δικαίωμα ψήφου έχουν οι επαφές κρουσμάτων με αρνητικό PCR ή rapid τεστ, όχι όμως και τα άτομα που νοσούν από την Covid-19 και βρίσκονται σε καραντίνα.

Οι Τ/κ ψηφίζουν με τρεις τρόπους: μόνο κόμμα, κόμμα και υποψηφίους, οριζόντια ψηφοφορία. Η καταμέτρηση της ψηφοφορίας αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Απόψε αναμένεται να γίνουν γνωστά τα ποσοστά των κομμάτων και ποια θα εισέλθουν στην «βουλή».