Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την παγκόσμια οικονομία

Δεν θα υπάρξει καμία πιθανότητα για ένα καλοκαιρινό διάλειμμα για τους επενδυτές ή τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής τις επόμενες μέρες, καθώς σήμερα εισήλθαμε στην πιο πυκνή σε εξελίξεις φετινή εβδομάδα για την παγκόσμια οικονομία.

Στο επίκεντρο είναι η απόφαση της Τετάρτης από την Federal Reserve, με τις αγορές και τους οικονομολόγους να συμφωνούν στην πρόβλεψη ότι ο διοικητής της FED Jerome Powell και οι συνεργάτες του θα μειώσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία.

Ορισμένοι παρατηρητές της FED προβλέπουν ότι οι αξιωματούχοι θα μειώσουν το επιτόκιο αναφοράς τους κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αλλά το μήνυμα είναι ότι θα αποφύγουν μια μεγαλύτερη κίνηση και θα περιοριστούν στη μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Θα αφήσουν επίσης ανοιχτή την πιθανότητα περαιτέρω δράσης στην πορεία των πραγμάτων, καθώς επιδιώκουν να διατηρήσουν την ιστορική επέκταση των ΗΠΑ και να υποδαυλίσουν τον πληθωρισμό.

«Ενώ η FED περικόπτει κατά ένα τέταρτο της μονάδας τα επιτόκια, αυτό δύσκολα θα αποτελέσει έκπληξη για τους ασχολούμενους με τις χρηματοπιστωτικές αγορές -όπως έχει διαφημιστεί καλά και έχει σχετικά υψηλές πιθανότητες- το ευρύτερο ερώτημα θα είναι πώς η FED καταγράφει τις προθέσεις της όσον αφορά πρόσθετη χαλάρωση», δήλωσε ο Carl Riccadonna, επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής οικονομίας στο Bloomberg Economics. «Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής επιθυμούν να αποφύγουν να εκφοβίσουν τις αγορές με μειώσεις επιτοκίων πάνω από 50 ή 75 μονάδες βάσης».

Η FED δεν είναι η μόνη εκδήλωση με τη δυνατότητα να διαμορφώσει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία φέτος.

Τη Δευτέρα, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer και ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin πρόκειται να ταξιδέψουν στην Κίνα για τις πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, μετά τη διακοπή των συνομιλιών τον περασμένο Μάιο.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή, η μηνιαία έκθεση μισθοδοσίας θα ρίξει φως στο αν η κίνηση της FED ήταν απαραίτητη. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν κέρδη 166.000 από μη γεωργικές εργασίες τον Ιούλιο, μικρότερα από τα 224.000 που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο.

Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας συναντώνται την Τρίτη εν μέσω πιέσεων για ενίσχυση της δέσμευσης τους για χαμηλά επιτόκια, ενώ η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας μπορεί να μειώσει τα επιτόκια την Τετάρτη. Την Πέμπτη προβλέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων του βιομηχανικού τομέα σε παγκόσμια βάση, δεδομένων των ανησυχιών ότι πολλές βιομηχανίες ήδη υποφέρουν από ύφεση.