Ξεκίνησε η παραγωγή των S-400 που θα δοθούν στην Τουρκία

Η ρωσική Rosoboroneksport, εταιρεία κρατικών συμφερόντων που είναι αρμόδια για παραγωγή οπλικών συστημάτων ανακοίνωσε ότι ξεκινά η παραγωγή των S-400 που θα δοθούν στην Τουρκία.

Η συμφωνία, που αν και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ, φαίνεται ότι προχωρά κανονικά, με αργούς και σταθερούς ρυθμούς.

Δια στόματος του προέδρου της εταιρείας, Αλεκσάντρ Μίχεγιεφ, ξεκίνησε η παραγωγή του πυραυλικού συστήματος που πρόκειται να παραδοθεί στην Τουρκία, η οποία προφανώς και δεν μπορεί να ξεκινήσει ακόμα. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τηρήσουμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας», τόνισε ο πρόεδρος της Rosoboroneksport.

Προειδοποίηση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας απηύθυνε πριν από πέντε μέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε περίπτωση που η Τουρκία αγοράσει τις αντιαεροπορικές συστοιχίες S-400. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του συμβούλου του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, η οποία θα παρουσιασθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου, τυχόν αγορά των S-400 ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων, όπως προβλέπεται από σχετικό αμερικανικό νόμο.

Σε αυτό ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε ότι πρόκειται για εκβιασμό. «Αυτό που δήλωσε ο κύριος Μίτσελ, ότι η Άγκυρα κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις, εάν αγοράσει από την Ρωσία τους S-400, συνιστά ένα συγκεκριμένο παράδειγμα εκβιασμού που προσβλέπει στη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού προς όφελος των αμερικανικών εταιρειών», σχολίασε ο Λαβρόφ.

Πρόσφατα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που είχε δώσει από κοινού με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Άγκυρα ότι η Ρωσία αποφάσισε να επισπεύσει την πώληση των S-400 στην Τουρκία. Ο Ερντογάν στις 9 Απριλίου είχε δηλώσει στην Άγκυρα ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από την αγορά των S-400.