Ξεκίνησε η δίκη του αρχιμαφιόζου Vincent Asaro για την υπόθεση ”Goodfellas”

Μετά τη σύλληψή του πέρυσι, ύστερα από σχεδόν 35 χρόνια, ξεκινάει σήμερα η δίκη του Vincent Asaro, του κατηγορούμενου ως συνεργού στην κλοπή του αστρονομικού ποσού των 6.000.000 δολαρίων από το αεροδρόμιο Κένεντι το 1978, μιας από τις μεγαλύτερες κλοπές μετρητών στην αμερικανική ιστορία.1

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη ληστεία στο τερματικό της Lufthansa για την οποία ευθύνονται μέλη της μαφίας της Νέας Υόρκης και έγινε διάσημη από την ταινία Goodfellas (Τα καλά παιδιά).

goodfellas movie

Οι ένοπλοι έκλεψαν πέντε εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα μεταφέρονταν σε τράπεζα του Μανχάταν από τη Δυτική Γερμανία, καθώς και κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου.

Για δεκαετίες, οι εισαγγελείς λένε, ότι ο Vincent Asaro κατάφερε να κρατήσει το ρόλο του κακόφημου ληστή, όπως παρουσιάζεται και στην επιτυχημένη ταινία, κρυμμένος από τον έξω κόσμο, ενώ άλλοι της γενιάς του πέθαναν από συμμορίες θανάτου.

Αν καταδικαστεί, θα γίνει το τελευταίο θύμα του κώδικα σιωπής της Μαφίας του υποκόσμου της Νέας Υόρκης, που μερικές φορές ονομάζεται «Oldfellas».2

Οι εισαγγελείς της δίκης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν θα δώσουν ένα μάθημα για μια περασμένη εποχή, όταν οι πέντε ιταλικές οικογένειες της μαφίας είχαν μεγάλη όρεξη για ξεδιάντροπα εγκλήματα και θανατηφόρα ανταπόδοση για προδοσίες.

Ο Asaro, 80 ετών πλέον, ο οποίος έχει ιστορικό με καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα που δεν σχετίζονται με εγκλήματα, συνελήφθη ξανά μετά από καινούργιες πληροφορίες που έδωσε ο ξάδελφός του, Gaspare Valenti για τη ληστεία, προφανώς λόγω παλιών ανοιχτών λογαριασμών.

«Όπως πιστεύεται, ο Vincent Asaro αφιέρωσε την ενήλικη ζωή του στη φαμίλια Bonano και είχε μια εγκληματική καριέρα που εκτείνεται στη διάρκεια δεκαετιών», είπε η Loreta E. Lynch γενική εισαγγελέας για την Ανατολική Περιοχή της Νέας Υόρκης, για να προσθέσει πως «μακριά από έναν κώδικα τιμής, ο δικός τους ήταν ένας κώδικας βίας και ωμής ισχύος».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι μια σειρά δώδεκα δολοφονιών προσώπων που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το οργανωμένο έγκλημα και έγιναν μέσα σε μερικούς μήνες μετά τη ληστεία. Τρία πτώματα δεν βρέθηκαν ποτέ, για πέντε από τους φόνους δεν αποδόθηκαν ποτέ κατηγορίες και ένα πτώμα βρέθηκε μετά από 26 χρόνια σε ένα παλιό νεκροταφείο.