Ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στο Κάιρο

Λίγες ώρες πριν από τη προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου ταραχές σημειώθηκαν το πρωί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία όταν νεαροί συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Οι Αιγύπτιοι αντιδρούν έντονα στην απόφαση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες πάνω του μετά το διάταγμά που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα με το οποίο αναλαμβάνει  έλεγχο και της δικαστικής εξουσίας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξεκίνησαν την Πέμπτη και συνεχίζονται καθημερινά ενώ στην πλατεία έχουν στηθεί από την Παρασκευή τέντες και πολλές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα έχουν καλέσει τους Αιγύπτιους να διαδηλώσουν σήμερα σε όλη τη χώρα εναντίον του διατάγματος.

«Ο πρόεδρος ωθεί το λαό σε ανυπακοή», «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κλέβουν την επανάσταση», γράφουν τα πανό στη πλατεία Ταχρίρ. «Θα παραμείνουμε εδώ ώσπου ο Μόρσι να ακυρώσει το διάταγμα», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές. Ο Μόρσι συναντήθηκε χθες Δευτέρα με τους ανώτατους δικαστές και συμφώνησε πως μόνο οι αποφάσεις του που σχετίζονται με θέματα “εθνικής κυριαρχίας” δεν θα μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια.

Από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι και περίπου 450 έχουν τραυματιστεί.