Ξαφά με άποψη από τη…Γενεύη

Ήταν πάντα η «φωνή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άλλωστε πέρασε από την Ουάσιγκτον το 2004 δίνοντας τα… οικονομικά της φώτα στο Ταμείο. Η κ. Μιράντα Ξαφά σήμερα είναι… Σύμβουλος Επενδύσεων σε μεγάλη πολυεθνική που έχει έδρα τη μαγευτική Γενεύη.

Εσχάτως άρχισε και πάλι να αρθρογραφεί αντικρούοντας την ίδια την παραδοχή του ΔΝΤ για το λάθος στους πολλαπλασιαστές της ύφεσης. Και επί της ουσίας «δείχνει» την ελληνική κυβέρνηση για το μπαράζ των φόρων που ακολούθησε την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό.

Και μάλιστα χρεώνει στο Ταμείο το «λάθος» ότι υποχώρησε μπροστά στην ατολμία της κυβέρνησης για «μαχαίρι» στο κράτος. «Αυτοί που ισχυρίζονται ότι το «λάθος» του ΔΝΤ δικαιολογεί εγκατάλειψη του Μνημονίου είναι οι ίδιοι που αναζητούν ευθύνες για την κρίση σε εξωτερικούς παράγοντες (κερδοσκόποι, τοκογλύφοι, Μέρκελ κ.λπ.), διότι αρνούνται να αποδεχτούν το τέλος της μεταπολιτευτικής ευδαιμονίας. Η σκανδαλολογία χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα. Αντί να ερευνηθεί αν η κυβέρνηση έκρυβε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος πριν από την κρίση, ερευνάται αν το «φούσκωσε» μετά την κρίση. Αντί να ελεγχθούν οι δικαιούχοι της λίστας Λαγκάρντ ερευνάται ποιος αφαίρεσε τρία ονόματα από τη λίστα. Το νέο άλλοθι είναι ο «πολλαπλασιαστής» αναφέρει η κ. Ξαφά.

Τέτοια στήριξη στο Ταμείο δεν έδωσε ούτε ο ίδιος ο κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ – ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου….