Νew York Times: “Το μεγαλύτερο λάθος για την Ελλάδα η συνέχιση της λιτότητας”

Η σύνδεση της απομείωσης του ελληνικού χρέους, με τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας στην Ελλάδα, που προκύπτει απο την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup και του ΔΝΤ αποτελεί το μεγαλύτερο λάθος για τη χώρα, υποστηρίζει σε κύριο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα.

Αν και αναγνωρίζει ότι η απόφαση αποτελεί σαφή βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες συμφωνίες και παραδέχεται ότι επιστρατεύονται χρήσιμα εργαλεία για τη μείωση του χρέους, ωστόσο θεωρεί πως ένα πραγματικό “κούρεμα” του χρέους θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό” και αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή η ενέργεια, για πολιτικούς λόγους έχει μετατεθεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ωστόσο, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, που μπορεί να μην αντέξει μέχρι της γερμανικές εκλογές και να οδηγηθεί πιθανόν και στη χρεοκοπία.

Παράλληλα, σημειώνει πως “η συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα οικονομικά φερέγγυα για τους επόμενους μήνες, αλλά το τίμημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο για να το αντέξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία”.

Οι ΝYT αναφέρουν πως η Ελλάδα χρειάζεται επιθετικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης με σκοπό να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ κάνουν λόγο για “εύθραυστο χαρακτήρα” της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα πάντα με το κύριο άρθρο των New York Times, η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Μέρκελ θα προτάξει την επιβίωση της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι των εκλογικών υπολογισμών της.