Ν. Παπαδόπουλος: Απέτυχε η στρατηγική του καλού παιδιού

Για ανάγκη αλλαγής στρατηγικής στο Κυπριακό, αλλά και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ανέπτυξε τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ για την πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια, καθώς όπως ανέφερε, οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και αρνητικές.

“Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι μετά την πολιτική που έχει ακολουθηθεί, η Τουρκία κρατά στο χέρι της το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο της έχει παραχωρήσει τις περισσότερες από τις διαχρονικές της θέσεις στο Κυπριακό, κρατά στο χέρι της τη χιαστή διαδικασία με την οποία αλωνίζουν οι ούτω καλούμενοι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους, στην Ευρώπη, αλλά και στο εξωτερικό. Κρατά στο χέρι της”, συνέχισε, “τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ιανουαρίου με την οποία έχει τεθεί το φυσικό αέριο στην ατζέντα του Κυπριακού, κρατά στο χέρι της τη δική μας δέσμευση ότι το εδαφικό θα συζητηθεί τελευταίο, κάτι που είναι πάγια επιδίωξη της Τουρκίας”.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Τουρκία παραβιάζει την ΑΟΖ μας, διαπραγματεύσεις δεν διεξάγονται και όμως ολόκληρη η διεθνής κοινότητα επιρρίπτει ευθύνες στη δική μας πλευρά για την εμπλοκή στη διαδικασία. “Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική του καλού παιδιού, των γενναιόδωρων προσφορών, των μονομερών υποχωρήσεων που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, έχει αποτύχει παταγωδώς και απαιτείται μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό. Μια στρατηγική”, πρόσθεσε, “που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα αντιμετωπίσει τις επιδιώξεις της Τουρκίας”.

Οπως σημείωσε, η Κύπρος είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, είναι μέλος της ΕΕ, έχει φυσικό αέριο και έχει την προοπτική διαμόρφωσης συνεργασιών με γειτονικές χώρες. “Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα και να εργαστούμε έτσι ώστε στη στρατηγική μας να διαφυλαχθεί το κύρος, η υπόσταση και η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό ελληνισμό, ο οποίος σήμερα απειλείται με αφανισμό λόγω της τουρκικής επεκτατικότητας της Τουρκίας”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και οι εισηγήσεις του ΔΗΚΟ να αποβούν χρήσιμες για την περαιτέρω διαχείριση του Κυπριακού.