Ν. Παπαδόπουλος:Επιπλέον επιβάρυνση 6,2 δισ. ευρώ από την αλλαγή υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Οι προειδοποιήσεις του ΔΗΚΟ σχετικά με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δανείων που δεν μπορούν να καλυφθούν ,δεν εισακούστηκαν και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές για το δημόσιο χρέος ,όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας  Παπαδόπουλος.

Το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι ικανοποιητικές εξασφαλίσεις τέτοιων δανείων όπως γινόταν στο παρελθόν, έχει προσθέσει ακόμη 6,2 δις ευρώ στην τρύπα του τραπεζικού μας συστήματος, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και εξήγησε ότι το ποσο αυτό είναι από 4.5 δις ευρώ περισσότερα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια για τις τράπεζες (ή 6% περισσότερα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια) και 1,7 δις ευρώ μη-εξυπηρετούμενα δάνεια για τον συνεργατισμό (ή 17% περισσότερα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια).

Ο κ. Παπαδόπουλος επέδωσε ευθύνες στον στον  διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος πρότεινε αυτή την αλλαγή στην Τρόικα…. «για σειρά ετών ,το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδεχόταν τον τρόπο υπολογισμού των μη-εξυπηρετούμενων δανείων που χρησιμοποιούσε η Κεντρική Τράπεζα για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα αλλά με την καθυστέρηση στην  εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων στην Κύπρο».

Το αυξημένο ποσό ανεβάζει σημαντικά προς τα πάνω τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του συνεργατισμού σε μία πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο «όπου πρωταρχικό μέλημα όλων θα έπρεπε να ήταν η διατήρηση της στήριξης των τραπεζών σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα», καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ.