Ν. Κορέα: Τέσσερις ακόμη συλλήψεις για το ναυάγιο

Τη σύλληψη τεσσάρων ακόμη μελών του πληρώματος του βυθισμένου φέρρυ μποτ ανακοίνωσαν οι Νοτιοκορεάτες εισαγγελείς, ενώ η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκουέν Χι τόνισε σήμερα πως η εγκατάλειψη του πλοίου ισοδυναμεί με φόνο.

Πριν μερικές μέρες συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και δύο μέλη του πληρώματος με κατηγορίες που αφορούν αμέλεια. Οι συλληφθέντες είναι πλέον επτά, καθώς χειροπέδες φόρεσαν επίσης τρεις υπαξιωματικοί και ένας μηχανικός του πλοίου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κάποια μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, εγκατέλειψαν το πλοίο πριν από τους επιβάτες.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τη ναυτική τραγωδία φθάνουν του 64, ενώ 238 ακόμη άνθρωποι αγνούνται μετά το ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι μαθητές.

«Οι ενέργειες του καπετάνιου και ορισμένων μελών του πληρώματος είναι εντελώς ακατανόητες, απαράδεκτες και ισοδυναμούν με φόνο», είπε η Παρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Οι συγγενείς των θυμάτων είναι οργισμένοι, καθώς κρίνουν ότι η επιχείρηση για τη διάσωση των επιβατών οργανώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.

Εξάλλου, ο πλοίαρχος κατηγορείται ότι διέταξε πολύ καθυστερημένα την εκκένωση του πλοίου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, μετά την πρόσκρουση οι επιβάτες έλαβαν την εντολή να παραμείνουν στις θέσεις τους επί 40 λεπτά.

Όταν το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση ήταν πια πολύ αργά για να βγουν έξω.