Ν. Κορέα: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για εύρεση επιζώντων στο ναυάγιο

Η ακτοφυλακή της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι δύτες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εισέλθουν στο εσωτερικό του πλοίου το οποίο ναυάγησε ανοικτά της νότιας ακτής της Νότιας Κορέας την Τετάρτη. Περισσότεροι από 270 άνθρωποι, κυρίως μαθητές Λυκείου, αγνοούνται.

Το νοτιοκορεατικό δίκτυο YTN μετέδωσε νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι δύτες είχαν εισέλθει στο επιβατηγό – οχηματαγωγό και ερευνούσαν την τραπεζαρία και την καφετέρια του Sewol, όπου θεωρείται ότι βρίσκονταν πολλοί εκ των επιβατών κατά τη διάρκεια του ατυχήματος.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 25 ανθρώπων. Από τους 475 που επέβαιναν στο πλοίο, περιλαμβανομένων 300 μαθητών λυκείου, 179 άνθρωποι διασώθηκαν.

Η ελπίδα να βρεθούν επιζώντες εξασθενίζει ώρα με την ώρα, δήλωσαν τα μέλη της ακτοφυλακής.

Το Sewol, οχηματαγωγό βάρους 6.825 τόνων, βυθίστηκε μέσα σε 90 λεπτά το πρωί της Τετάρτης, περίπου 20 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της χώρας, ενώ κατευθυνόταν προς το νησί Τζεζού κι ενώ μετέφερε εκατοντάδες μαθητές που είχαν πάει σχολική εκδρομή.

Εκατοντάδες δύτες εργάζονται ασταμάτητα γύρω από το ναυάγιο, όπου επιζώντες θα μπορούσαν να βρίσκονται σε θύλακες με αέρα. Όμως δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο βυθισμένο πλοίο, του οποίου μόνο η καρίνα παραμένει έξω από το νερό, εξαιτίας των ισχυρών ρευμάτων και της χαμηλής ορατότητας.

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η ταραγμένη θάλασσα και η επίμονη βροχή, περιπλέκουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

«Ειλικρινά, πιστεύω ότι οι πιθανότητες να βρούμε κάποιον ζωντανό είναι σχεδόν μηδαμινές» δήλωσε υπεύθυνος της ακτοφυλακής σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ είχαν επιβιβαστεί σε ένα από τα πλοία που έχουν σπεύσει γύρω από το Sewol.

Ανέφερε ότι περισσότεροι από 500 δύτες, 169 πλοία και 29 αεροσκάφη έχουν κινητοποιηθεί για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Ο πλοίαρχος δεν βρισκόταν στη γέφυρα»

Ο τρίτος αξιωματικός και όχι ο πλοίαρχος ήταν εκείνος ο οποίος βρισκόταν στο πηδάλιο του νοτιοκορεάτικου πλοίου Sewol όταν αυτό πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται, ενώ ο Λι Τζουν Σοκ πιθανόν δεν βρισκόταν στη γέφυρα, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Νότιας Κορέας, ο οποίος ηγείται της ομάδας η οποία διεξάγει τις έρευνες για το δυστύχημα.

Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί απευθείας έδειξαν ότι το πλοίο βρίσκεται πλέον ολόκληρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.